Oporba nudi brze reforme i javno-privatno partnerstvo

Autor: Marija Crnjak; Nikolina Buljan , 14. rujan 2011. u 22:00

Suradnja javnog i privatnog sektora – kočnica ili poticaj razvoja bila je tema četvrte konferencije Poslovnog dnevnika i mjesečnika Banke

Ovisno o stupnju povjerenja, edukacije zainteresiranih strana i političkoj volji, javno privatno partnerstvo (JPP) može biti jedan od ključnih modela u budućim investicijskim projektima koji će Hrvatsku izvući iz krize i potaknuti gospodarski rast. Pritom treba pronaći model koji će osigurati da privatne tvrtke koje uđu u partnerstvo ostvare očekivanu dobit, a da istodobno bude očuvan javni interes. Brojni primjeri JPP-a iz Europske unije i svijeta pokazuju da model može skrenuti u pogrešnom smjeru, povećati troškove, nanijeti štetu svim ugovornim stranama, ali i značiti dobru polugu razvoja infrastrukture, i rastu gospodarstva, zaključili su u srijedu sudionici na Poslovnom forumu. Dosadašnji model JPP-a pokazao se opterećen korupcijom i neefikasnošću, no to ne smije biti razlog da se od modela odustane , rečeno je.

Dodatan interes gostiju Poslovnog foruma ovog puta je izazvala činjenica da su osim predstavnika realnog sektora u panelu sudjelovali glavni politički oponenti koji su nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora djelomice otkrili svoj gospodarski program. Iako se službeno predstavljanje programa Kukuriku koalicije očekuje danas, SDP i HNS u srijedu su tako javnosti otkrili neke od mjera s kojima kane Hrvatsku izvući iz krize. Branko Grčić, SDP-ov saborski zastupnik i ekonomski strateg ustvrdio je tako da će koalicija na početku mandata napraviti reformu javne uprave za koju “HDZ nije imao snage”.“Ova Vlada nije imala hrabrosti provesti reforme i zato smo tu gdje jesmo. Ako nova Vlada ne napravi reformu javne uprave u prvoj i drugoj godini mandata onda uopće ne moramo ići na izbore”, kaže Grčić. Dodaje da se zalaže za kontroliranu privatizaciju i daljnju liberalizaciju, uz ostanak države u određenim granama. Koalicija najavljuje izmjene poslovnog okruženja, prije svega reformom poreznog sustava, potom mjere poticaja zapošljavanja oslobađanjem poslodavaca od plaćanja doprinosa, te sudjelovanje države u velikim projektima. Radimir Čačić, predsjednik HNS-a otkriva da Kukuriku ima u planu podržati HT-ov projekt uvođenja optičke infrastrukture, izgradnju Plomina 3, hidroelektrana, projekta Brijuni rivijera, izgradnju željezničkog koridora 5b (4 mlrd kuna) te koridora 10 (1 mlrd kuna).

Kao dobar primjer JPP-a Čačić u ranijem razdoblju ističe primjer Istarskog ipsilona i izgradnje autocesta, no upozorava da je nužno povećati odgovornost države kako bi se rasteretile privatne tvrtke. Branko Grčić tvrdi da se ključni elementi gubitka hrvatske konkurentnosti nalaze u domeni javne politike. “Imamo problem loše kvalitete javnih usluga i nedostatka ulaganja na svim razinama, upozorava Grčić. Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije ne slaže se s time podsjećajući da je Vlada u posljednih šest mjeseci odobrila projekte ukupne vrijednosti 1,9 milijardi kuna, u što se ubrajaju Zračna luka Zagreb i Brijuni rivijera. ”Hrvatska ulaskom u EU može iskoristiti svoj geostrateški značaj u brojnim projektima, koje možemo dobrim dijelom sufinancirati i bespovratnim sredstvima EU”, kaže Milošević. Sudionike konferencije videolinkom je pozdravio i pokrovitelj Poslovnog foruma predsjednik Ivan Josipović, istaknuvši kako dosadašnja iskustva neefikasne suradnje javnog i privatnog sektora ne smiju biti razlog da se od modela odustane.

Upravo u projektima javno privatnog partnerstva nije zabilježe- na korupcija
Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade

Reformu javne uprave napravit ćemo u prvoj i drugoj godini mandata
Branko Grčić, SDP-ov strateg

Otkad je na snazi zakon o JPP-u, ni jedan projekt JPP-a nije proveden
Radimir Čačić, predsjednik HNS-a

Komentari (16)
Pogledajte sve

Hvala moderaturu što je nakon provjere objavio moj prethodni članak. Ma znam da sam malo bedast ali da sam nešto strašno napisao to stvarno nisam znao. Hvala svejedno.
Ma izvinite što sam rekao na kineski način jer i najrazvijenija demokracija u svjetu ima iste metode za neposlušnike. Zar ne?
Hvala

Dovoljno bi bilo jednog lopova i onog tko govori da je država loš gospodar, sankcionirati na kineski način. Više nebi imali problema nakon toga. Razmisli.

A kome bi ti dao glas. Molim te lijepo reci mi jasno i glasno. Ja neznam zaista.

Nisam rekao to ni branio ga. Nebi mu dao ni kokoši čuvati, samo sam rekao da ima gorih od njega.
On je radio i POKUŠAO stvoriti ali to mu je uspjevalo u Jugi sredstvima za nerazvijene koja nije trebalo vraćati. Danas kada toga nema onda se vidi sposobnost. razlika između njega i gorih od njega je ta da je on iskorištavao onu državu a ovi KRADU SVOJU državu. Shvaćaš razliku Pero?

New Report

Close