Općina Baška Voda traži sporazum s novim investitorom u Clubu Adriatic

Autor: Suzana Varošanec , 19. prosinac 2017. u 22:01
Riječ je o tvrtki koju je država prije 14 godina osnovala radi stavljanja nekretnina u turističku svrhu, uz privatizaciju

Komentirajući presudu, načelnik Josko Roščić rekao je da je svojim žalbama lokalna zajednica zaštitila državni interes.

Upravni sud u Zagrebu je pravomoćnom presudom poništio drugostupanjsko rješenje u postupku predstečajne nagodbe Cluba Adriatic koje je prije dosta vremena donijelo Ministarstvo financija kada je odbilo žalbe vjerovnika Općine Baška Voda, Turističke zajednice Baška Voda i Komunalnog poduzeća Gradina, odnosno žalbe koje se tiču usvojenog plana financijskog restrukturiranja, ali ne i one po pitanju utvrđivanja tražbina.

Osporavano rješenje Ministarstva financija ne može se ocijeniti zakonitim, navodi se na kraju presude, pa se sad pokazuje da je tako ovaj resor dobio pravi 'vrući kesten' jer će trebati raspraviti cijeli slučaj koji nije nimalo jednostavan, što je prema sudu bio propust. Presuda je donesena 30. studenog, a po njoj se odmah počelo postupati kako bi se stigli zapravo kratki rokovi koji se poklapaju i s blagdanskim razdobljem. Naime, tuženiku Ministarstvu financija, Samostalnom sektoru za drugostupanjski postupak koje je donijelo nezakonito rješenje, naloženo je da u roku od 30 dana od dana dostave pravomoćne presude donese novo rješenje o žalbi tužitelja. Kako je predmet vraćen u žalbenu fazu te rok za novo rješenje traje do iza Tri kralja, trenutno je još u tijeku pribavljanje potrebnog očitovanja navedenih vjerovnika u pogledu samih žalbi.

To je prvi potez Ministarstva financija temeljem naloga suda. Zahtjev je upućen preko Financijske agencije, a rok za očitovanje tužitelja traje do 27. prosinca. Kako nam je potvrdio načelnik Općine Baška Voda Josko Roščić, njihova se žalba odnosi na dva Finina rješenja jer su donesena na istom ročištu od 8. svibnja 2015., što znači da osporavaju Finino rješenje kojim je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja i rješenje o utvrđivanju tražbina. Međutim, Ministarstvo financija u svojoj je ranijoj odluci rješavajući žalbu razmatralo samo žalbu na rješenje o prihvaćanju plana restrukturiranja, dok je sud utvrdio da drugostupanjsko tijelo nije moglo zaključiti da se žalba odnosi na samo na rješenje kojim je prihvaćen plan.

Na ročištu, potvrđuje, donesena su oba rješenja, i tako kad je riječ o žalbenim podnescima, sud smatra da se "radi o nerazumljivom podnesku, u kojem pak slučaju je tuženik trebao pozvati tužitelje da predmetne nedostatke isprave odnosno otklone". Ovime se otvaraju dvije opcije: ako se u konačnici prvostupanjsko rješenje potvrdi, doznajemo da će se ovi vjerovnici ponovo žaliti, ali ako se ukine javlja se problem prijetnje stečaja Cluba Adriatic po sili zakona, jer bi se predmet vratio u stadij postupka prije donošenja prvostupanjskog rješenja o utvrđivanju tražbina i o prihvaćanju predstečajnog plana. Treće rješenje je izlaz iz situacije, a to priželjkuje i lokalna zajednica nakon što se pojavio novi investitor.

Načelnik Općine Baška Voda Roščić u tom smislu predlaže sklapanje sporazuma u kojem će se sudjelovati Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo financija i svi vjerovnici, prema uvjetima CERP-a, a to znači namirenje svih vjerovnika u 100%-tnom iznosu (120 milijuna kuna tražbina), uz 50-ak milijuna kuna isplate državi za poslovne udjele. Takav bi sporazum doveo do doga da Club Adriatic povuče prijedlog za vođenje predstečaja te da ga Fina obustavi, navode poznavatelji.

Inače, to je tek prvi od nekoliko upravnih sporova proizišlih iz ovog predstečaja, a koji je nakon oko godinu i pol dana ipak riješen, i to u zanimljivom trenutku kad je za Club Adriatic predana obvezujuća ponuda švicarske nekretninske tvrtke koja je u postupku analize stručnih službi CERP-a. Poznato je i da se na upravnom sudom protiv istog tuženika i njegovih drugostupanjskih rješenja vezano za Club Adriatic vode i postupci po tužbama drugih vjerovnika – to su tvrtke Vajda i 3E Turizam, pa ova presuda otvara po nekima pitanje hoće li se 'preliti' i na njih.

Ujedno ti su postupci ključni razlog zašto je došlo do prekida postupka za sklapanje predstečajne nagodbe po kojoj bi strateški partner FGS Prosperus dokapitalizirao ovog dužnika s oko 37 mil. kuna. Iz Prosperusa nismo uspjeli dobiti komentar najnovijeg razvoja stvari. S druge strane, načelnik Josko Roščić u telefonskom razgovoru nam je rekao da je lokalna zajednica u konkretnom slučaju svojim žalbama zaštitila državni interes, s obzirom na to da je riječ o tvrtki koja je važna državna imovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close