Oktal Pharma: Diskriminira nas HZZO, tužit ćemo ih EK

Autor: Marija Crnjak , 29. listopad 2014. u 22:00
U Oktal Pharmi kažu da im je HZZO dužan platiti 76,6 mil. kn /FOTOLIA

U HZZO-u kažu kako novca za kamate nema, no nisu objasnili zašto su dvije veledrogerije ostale i bez glavnice.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) platio je dug kliničkih bolnica samo veledrogerijama koje su se odrekle naplate kamata na potraživanja dospjela do kraja prošle godine, odnosno samo Mediki i Medical Intertradeu.

Preostalim dvjema velikim veledrogerijama na hrvatskom tržištu, Oktal Pharmi i Pxoenix Farmaciji, uskraćena je isplata ugovorena još u srpnju jer nisu željele potpisati izjavu o odricanju od zakonskih zateznih kamata na potraživanje, koju je HZZO dobavljačima bolnica ponudio potkraj rujna, upozorili su u veledrogerijama. U Oktal Pharmi upozoravaju na to da HZZO time ne samo da krši zakon, već i provodi nezakonitu diskriminaciju tržišnih subjekata, pa najavljuju nove tužbe i prijave nadležnim tijelima sve do EK. Iz uprave Farmacije diskretno su nam poručili samo kako će "kao članica Phoenix grupe štititi svoje interese samo zakonskim putem". U HZZO-u pak kažu da novca za kamate nema, no nisu objasnili zašto su dvije veledrogerije ostale i bez glavnice.

"HZZO nam je dužan platiti 76,6 milijuna kuna temeljem ugovora o asignaciji, sklopljenog u srpnju na ime dugova kliničkih bolnica dospjelih do kraja 2013. Kako još nismo dobili novac, prošlog tjedna uputili smo dopis Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu financija. Ranije smo u dva navrata ministarstvima i Zavodu poslali upite, no nitko nam se dosad nije javio. Selektivnim plaćanjem Oktal Pharma dovedena je u neravnopravan položaj", tvrdi Marijan Škiljević, predsjednik Uprave Oktal Pharme. Ako uskoro ne dobiju navedeni novac, u Oktal Pharmi planiraju pokrenuti ovršne postupke prema kliničkim bolnicama te prema HZZO-u te prijaviti HZZO Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kako je većinski vlasnik Oktal Pharme njemačka tvrtka Alliance Healthcare Deutschland, slučaj će prijaviti i njemačkom Veleposlanstvu. Oktal Pharma u 12 općih bolnica ima potraživanja dospjela prije 450-900 dana, zbog čega su u nekim bolnicama pokrenuli ovrhe. Kako je poznato, pravomoćnom sudskom presudom Općoj bolnici Varaždin u rujnu je blokiran je račun zbog ovrhe koju su pokrenuli kako bi naplatili kamate na račune iz protekle tri godine. U veledrogerijama koje su se odrekle kamata napominju da je odluka prilagođena okolnostima i državi u kojoj posluju.

"Naplata kamata škakljiva je stvar. Treba znati da nama naši dobavljači ne naplaćuju kamate na dugovanja, dakle ako mi naplatimo od bolnica, legitimno je da i naši dobavljači požele dio kolača. Tu ćemo se upetljati i ozbiljno ugroziti sustav od kojeg ipak živimo", kaže naš sugovornik. Izvori upućeni u tihi rat koji se odvija na tržištu lijekova objašnjavaju da priča nije crno-bijelA i da se država ponaša drsko ucjenjujući tvrtke da se odriču zakonskog prava, a kažnjavajući ih u suprotnom. U HZZO-u kažu da je odlukom o sanaciji zdravstvenih ustanova u financijskom planu HZZO-a za 2014. osiguran novac za podmirenje dospjelih obveza na dan 31. 12. 2013., no samo za podmirenje glavnice dospjelih obveza. Iz osiguranih raspoloživih sredstava nije moguće podmiriti i kamate na dospjela potraživanja koje su neki dobavljači naknadno obračunavali zdravstvenim ustanovama, ističu u Zavodu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“U veledrogerijama koje su se odrekle kamata napominju da je odluka prilagođena okolnostima i državi u kojoj posluju” – Koje su to okolnosti (kamata anticipativno uračunata u cijenu lijeka) ili možda nešto puno iracionalnije i strašnije, što eventualno možete dokučiti ukoliko protiv jedne od ovih “lojalnih” veledrogerija pokušate pred hrvatskim sudovima podići tužbu radi zaštite svojih na zakonu temeljenih prava.

New Report

Close