Okrupnjavanje je spas za šećerane

Autor: Božica Babić , 22. kolovoz 2014. u 10:30
U Francuskoj dvije šećerane imaju kvotu milijun tona, tri u Hrvatskoj ni 193.000 t

Viro kooperantima najavio nižu otkupnu cijenu šećerne repe. Oni kažu da je važnije od cijene dugoročno očuvanje proizvodnje šećerne repe.

Nakon višegodišnjega uzastopnog rasta otkupnih cijena šećerne repe grupacija Viro ove će jeseni svojim kooperantima plaćati 240 kuna po toni, a ne 300 najavljenih za lanjske kampanje.

S novim uvjetima kooperante su upoznali predsjednik Uprave Željko Zadro i Marinko Zadro, predsjednik Nadzornog odbora. U posljednjih godinu dana cijena šećera na svjetskom je tržištu gotovo prepolovljena, pala je sa 700 na 400 eura po toni. Prošle jeseni otkupna cijena repe bila je 340 kuna za tonu, a prostorni metar plina plaćan je 3,2 kune. "Nikada skuplji šećer nije proizveden", ustvrdio je Željko Zadro. Posljedice visokih ulaznih troškova, ali i negativnih globalnih trendova, očituju su kroz 109 tisuća tona šećera danas na zalihama u skladištu tvrtke i neto gubitak od 108 milijuna kuna za prvo polugodište 2014., ilustrirao je probleme predsjednik Uprave.

 

Zadro

U idućih najmanje šest mjeseci neće biti pomaka u industriji

Iako je iz grupacije u međuvremenu uz otpremine otišlo 120 radnika, a plaće su smanjene 30 posto, Željko Zadro ocjenjuje da u idućih najmanje šest mjeseci neće biti pozitivnih promjena u industriji šećera. Sreća u nesreći je, kaže, što će ova godina zbog obilnih kiša koje pogoduju uzgoju šećerne repe dati dobre prinose. Niža cijena bit će problem za kooperante kod kojih će urod iznositi manje od 53 tone po hektaru, no u Viru se nadaju da među gotovo 1000 kooperanata oni neće biti brojni. Kako bi ublažili nove okolnosti, najavio je, ubrzat će isplatu otkupljene repe. Trećina iznosa bit će isplaćena na početku berbe, trećina do Božića, ostalo uoči iduće sjetve. "Mogli smo reći ostaje 300 kuna i ne isplatiti ih, no to nije naše pravilo. Želimo partnerstvo njegovati na korektnim temeljima", istaknuo je Željko Zadro. Tržište šećera zvoni na alarm, Hrvatska ne smije izgubiti i ovu industriju i postati samo potrošač, smatra Marinko Zadro.

Šećer je sa 150-180 milijuna eura godišnje top izvozni proizvod, u kojemu domaća sirovina ima udjel 99 posto. Stoga, kaže, očekuje da će i Vlada prihvatiti da se treba boriti za očuvanje ove djelatnosti. Samo u modernizaciju proizvodnje grupacija Viro investirala je više od 700 milijuna kuna. U Francuskoj dvije šećerane imaju kvotu milijun tona, tri u Hrvatskoj ni 193 tisuće tona. "Teško je nositi se s takvom konkurencijom. Model opstanka je da cijelu kvotu proizvodi jedna šećerana", zaključuje predsjednik NO-a. Dvadesetak kooperanata i Zdravka Rengela, predsjednika Udruge proizvođača šećerne repe, nova otkupna cijena nije iznenadila. I sami prate, kazali su, trendove, pa su znali da cijena najavljena prošle jeseni nije održiva.
 

"Opstanak proizvodnje važniji je od cijene", ocjena je Srećka Papca iz Gradišta, koji odluku smatra realnom jer "nikada prošlih godina otkupna cijena nije rasla pod pritiskom". EU je članicama dala na izbor zaštitu 12 odabranih proizvoda s dodatnim potporama. "Slovačka će od 2015. uzgoj šećerne repe štititi sa 650 eura, Mađarska sa 600, Poljska sa 400, a Hrvatska sa 290", naveo je Ivo Režić iz Županje. Šećerna repa iznimno je važna za plodored i to zemlje u okruženju cijene. "Kako se sada kada više nema granica natjecati s njihovim proizvođačima koji su s većim potporama u startu konkurentniji", upitao se Tomislav Leko iz Čepina. Okvirna je procjena da nitko od kooperanata neće imati prinos manji od 58 tona po hektaru. Mirko Bošković iz Cerne već je izračunao da šećerna repa i uz nižu cijenu po hektaru donosi zaradu od 4900 kuna, što je, tvrdi, znatno više od proizvodnje lubenica, dinja i paprika, na kojima je ove godine zabilježio gubitak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close