Odlazak jaružala iz Pule više boli od odgode odluke jer se upravo on smatrao simbolom opstanka

Autor: Marija Brnić , 21. ožujak 2019. u 06:44
Ministar financija Zdravko Marić smanjio izloženost države Uljaniku/Davor Puklavec/PIXSELL

Koalicijskim partnerima su predstavljeni troškovi: stečaj 557 milijuna eura, a restrukturiranje 1,009 mlrd.

Stečaj ili restrukturiranje Uljanika – u Vladi će odlučivati idući tjedan. Novi time out predviđen je i prije sastanka svih koalicijskih partnera u Vladi, tema na užem kabinetu nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

No, politički konsenzus u vladajućoj većini za ovu odluku ne postoji, tek je jasnije utvrđen raspon između troškova stečaja i restrukturiranja. Kako je iznio ministar gospodarstva Darko Horvat, stečaj bi stajao 557 milijuna eura, a restrukturiranje 1,009 milijardi. Ta je  cifra nešto smanjena u odnosu na početnih 1,4 milijarde, koliko je procijenio strateški partner Brodosplit, a Horvat se nada da će se te stavke u narednim danima ipak približiti.

Dosad nije bilo empatija
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ističe kako konačnu odluku nije lako donijeti, te da vladajuća većina treba razgovarati sa strateškim partnerom Tomislavom Debeljakom, kako bi ih on uvjerio da se isplati sanirati brodogradnju. Većina koalicijskih partnera otvoreno zagovara stečaj, opravdavajući da empatije nije bilo ni u slučaju gašenja željezare ili rafinerije u Sisku ili da se novcem mogu povećati mirovine. No, paralelno je dio oporbe Vladi uputio potporu za restrukturiranje, a poglavito lokalni IDS i ostali članovi Amsterdamske koalicije.

Hladan tuš
Više od poruka političara u Uljaniku su kao hladan tuš doživjeli prve informacije o ishodu pregovora s Jan de Nulom, naručiteljem jaružala koji je raskinuo ugovor o gradnji i kanio naplatiti 124 milijuna eura jamstava od države. Postignuta je, prema neslužbenim informacijama, nagodba da mu država proda nedovršen brod i isplati 22 milijuna eura razlike procijenjene vrijednosti broda i njihove uplate Uljaniku.

No, očekivanje da će u Puli nastaviti s radovima nije realizirano, pa će prema ranijoj najavi belgijski naručitelj brod otegliti u Trst. Takvim dogovorom zadovoljan je ministar financija Zdravko Marić, kojem će se smanjiti izloženost državnog proračuna u slučaju Uljanik, no u Puli se upravo ovaj  brod držao signalom opstanka, jer je za dovršetak kupac tražio uvjerenja da Uljanik ima dovoljno radnika i da će strateško partnerstvo startati na vrijeme da bi im brod bio isporučen do 1. rujna, bez novih kašnjenja.  

Komentari (8)
Pogledajte sve

e drugovi socijalisti vrijeme je da se odmaknete od sise .jedan brod niste napravili sa dobiti.traže se radnici pa kada niste znali u svojoj firmim ,ključ u bravu ima posla drugdje.rađe bi svojoj dijeci novu školu ili vrtić nego da vi rashebete otet nam novac kroz poreze.


a u konačnici će restrukturiranje uvijek biti bolje na jako dugi rok

Možda, ali samo pod vodstvom stručnog menadžmenta i uz potporu pravih investitora koji su voljni kontinuirano ulagati u Uljanik minimalno 5 godina tj. dok ne postignu nekakvu profitabilnost. Oba dvije stavke su u Hrvatskoj znanstvena fantastika, dakle eventualno restrukturiranje je moguće samo uz sadašnji menadžment i uz potporu države, a to je provjereni recept za nove gubitke.


Meni se čini da će oni donjeti odluku samo na temelju kratkoročnih brojki… Što je debilizam. Nit je trošak steačaja samo 500 mil nit je trošak restrukturiranja mlrd kad se uzmu o obzir dugoročni odljevi i priljevi. Štoviše ti iznosi se približavaju jedni drugome, a u konačnici će restrukturiranje uvijek biti bolje na jako dugi rok.

Hoce naravno ako nastavi poslovati pozitivno, ali onda jesi spreman ti to jamciti, da se ne desi za 5 godina opet da treba ubaciti lovu…

Onda neka ministri, valda i svi koji su za restrukturiranje, stave hipoteku na svoju imovinu da se u tom slucaju prvo naplati od njihove imovine

Kakva je to računica ako će se dvije brojke od 500 milijuna i milijarde približiti i to u samo par dana? Obzirom da nismo sigurni koja opcija je isplativija napravimo obje, prvo restrukturirao pa onda proglasimo stečaj. Tako ni jedna strana neće moći reci da je samo ona bila u pravu.

New Report

Close