Od sutra brže prijave za mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2014. u 14:17
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Prijave se elektroničkim putem podnose HZMO-u, koji obrađene podatke prosljeđuje HZZO-u.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ministar zdravlja Siniša Varga potpisali su danas sporazum o razmjeni i preuzimanju podataka o osiguranicima između Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), pa će od sutra svi koji su prijavljeni na mirovinsko osiguranje ujedno biti prijavljeni i na obvezno zdravstveno osiguranje, bez potrebe da se prijavljuju na dva mjesta.

Prijave se elektroničkim putem podnose HZMO-u, koji obrađene podatke prosljeđuje HZZO-u, tako da je osiguranik u roku 24 sata na brz i učinkovit način prijavljen u oba sustava.

Mrsić je ocijenio da će povezivanje dviju ustanova poslodavcima uštedjeti vrijeme, a državi omogućiti da ima kontrolu nad poslodavcima i uplatama doprinosa za mirovinsko osiguranje. To će pomoći da se uhvate poslodavci koji "love u mutnome" i ne ispunjavanju svoje obveze prema radnicima.

Mrsić je najavio pojačanu kontrolu nad uplatama doprinosa koje će provoditi kontrolori HZMO-a, u suradnji s Poreznom upravom.

"Puno se puta dogodilo da radnik treba ići u mirovinu s punim stažem, a onda kod odlaska u mirovinu otkrije da mu poslodavac nije uplaćivao doprinos za mirovinsko osiguranje. Ovakvim načinom ćemo povećati uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje i neće biti moguće da ga netko ne plaća", poručio je.

Mrsić je napomenuo da su inspektori rada, u dogovoru s Poreznom upravom, krenuli danas u kontrolu prvih 60 tvrtki s najvećim brojem zaposlenih za koje je utvrđeno da radnicima ne isplaćuju plaće. Nakon njih na red će doći i ostale tvrtke s jučer objavljenog popisa poduzetnika koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da će povezivanje HZMO-a i HZZO-a pojednostaviti postupke odjava i prijava, a tvrtkama skratiti poslovne procese unutar 24 sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close