Uskoro poskupljuje struja, dio potrošača imat će znatno veće račune

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2016. u 09:14
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako javlja Novi list, znatno veće račune imat će primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati.

S prvim danom iduće godine za tri i pol puta će poskupjeti naknada za obnovljive izvore energije, koju građani plaćaju na svojim računima za struju bez obzira na to od kojeg je opskrbljivača kupuju.

To je naknada kojom se niz godina puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomae, sunca ili vode, a koja unatrag tri godine, s PDV-om iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji će vjerojatno biti usvojen na Vladi do 1. listopada, navodi da se taj iznos treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Kako javlja Novi list, znatno veće račune imat će primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati. Oni će samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati preko 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. Prosječno će na razini države računi za struju biti viši za pedesetak kuna po kućanstvu.

Novi list navodi da postoji velika mogućnost da se na građane prebaci i trošak vaučera za socijalno najjugroženije, pa će taj trošak prosječno narasti na ukupno 47,5 kuna mjesečno po kućanstvu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

to su vam oni isti koji su predavali papire 00:00:01 i pokupili sve kvote
samo da podsjetim one kratke pameti

Struja u RH je nedvojbeno jedna od najskupljih u cijeloj Europi. Postoje podaci i ljestvice koje to dokazuju. Sve ove razne naknade koje kupci plaćaju za vodu (provjeri naknade, što točno piše i što to plaćaš), struju i plin (ovi za plin sa svojim nebuloznim faktorima korekcije i čemu sve ne) u normalnim zemljama se plaća iz dobiti i poreza. Jedino u RH na sve to kupci plaćaju nekoliko naknada što je zapravo jedno te isto, nerijetko za nešto što nemaju i neće imati još jako dugo ali svejedno se plaća. Ali u ovoj se zemlji nitko ne buni pa se može tako postupati s njima. A agencija koja bi štitila potrošače postoji samo pro forma, da bi zapošljavala ljude i primala plaće, ali ne da bi nadgledala i regulirala tržište i otkrivala anomalije i pomagala da se takvom praksom prestane. Dakle agencija za zaštitu potrošača, od nje nikakve koristi ako ništa ne radi i sve prolazi, a istodobno od kupaca i građana se nitko ne buni i ništa ne poduzima. A novinari isto tako to ne osuđuju, oni samo čekaju da im ovi kažu da mogu “stoci sitnog zuba” javiti da idu nova poskupljenja i nove naknade. Kako su krenuli prije dva desetljeća, za 50-godišnjicu osamostaljenja ćemo imati najvjerojatnije manje od pola današnjeg stanovništva jer ovi u zemlji narodu čine višestruku štetu na bezbroj načina. Porezima, cijenama, dugoprstašenjem, apsolutnim neznanjem itd. itd.

Otpustite uhljebe iz HEP-a i ne treba podizat cijenu struje 5 godina!

Daj zaokruzite odmah na 50 lipa da se ne zahebavamo svake godine.

New Report

Close