Od jeseni bez 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2015. u 08:21
Foto: Thinkstock

Udio ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda u sustavu povratne naknade lani je bio 11%, kažu iz Zmajlovićeva ministarstva.

Ukidanje svakog parafiskalnog nameta, pa tako i povratne naknade za ambalažu, dobar je prijedlog jer ona poskupljuje proizvod na polici, a mljekarskoj je industriji samo prolazna stavka, kaže Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk.

Prijedlogom novog pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je upravo prošao javnu raspravu i očekuje se u rujnu, najglasnije je, naime, odjeknula mogućnost ukidanja naknade od 50 lipa za povrat ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda, čime su zadovoljni u hrvatskim mljekarama, piše Večernji list.

Na vjetrometini sve većeg uvoza tih namirnica iz EU posljednjih se mjeseci predlagalo nekoliko mjera kojima bi im se olakšalo poslovanje, no spas je zasad, čini se, ponudilo tek Zmajlovićevo ministarstvo u obliku "oprosta" povratne naknade, koju Fondu za zaštitu okoliša i učinkovitost uplaćuju mljekare.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

to je totalno promašena odluka jer: 1. mlijeko zbog toga neće pojeftiniti niti će se više kupovati zbog toga 2. boce mlijeka velikim dijelom neće se vraćati na recikliranje nego će se bacati u smeće kao i tetrapak ambalaža. neshvatljivo je zašto se to ukida kad je to bila odlična mjera zbog koje su se gotovo sve prazne boce mlijeka vraćale nazad na recikažu?!?

New Report

Close