Od Bjelolasice svi digli ruke, izvjestan stečaj

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 10. prosinac 2013. u 10:04
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Tri pozajmice – 
U 15 mjeseci država HOC-u dala 9,2 milijuna kuna i sve otišlo za gubitke.

U Ministarstvu turizma danas se održava sastanak o Bjelolasici, nikada zaživjelom olimpijskom centru za koji su velike planove imali Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo znanosti, no od čega su digli ruke, pa se danas Bjelolasica bori s insolventnošću, u predstečajnoj je nagodbi, interes je iskazao samo jedan ulagač, ali gotovo je izvjesno da će morati u stečaj.

Nakon požara koji je prije dvije godine uništio velik dio objekta, ovaj vikend stradao je i restoran, pa je posao izgubilo još 12 ljudi, koji će biti premješteni u hotel Jastreb u Begovu Razdolju, koji se otvara ovih dana.

Novi plan restrukturiranja

Trenutačno HOC Bjelolasica zapošljava 36 djelatnika, koji plaće nisu primili od rujna, a od ožujka prošle godine primaju minimalac, kaže nam direktor Željko Magdić. Planirani prihod od restorana, kaže, koji je do kraja godine trebao biti oko 200 tisuća kuna, također sada propada. Bjelolasica je u postupku predstečajne nagodbe, no vjerovnici čija potraživanja iznose 40 milijuna kuna, a među kojima su najveći država, Raiffeisen, Erste i bivša Centar banka, nisu na prvom ročištu prihvatili plan financijskog restrukturiranja.

Novi plan mogu prihvatiti tek dok bude poznat strateški ulagač. Tvrtka 3e turizam iz Slunja ozbiljnije je zainteresirana, već je i obavila dubinsko snimanje, no Ministarstvo turizma navodno nije zadovoljno ponudom. Izvor iz Vlade tvrdi kako treba biti oprezan pri odabiru ulagača, jer bez obzira na sadašnju situaciju tvrtke, imovina Bjelolasice vrijedi te zato treba voditi računa o mogućim skrivenim interesima potencijalnog ulagača. Ministarstvo financija prošli je tjedan produljilo Bjelolasici predstečajnu nagodbu na sljedećih 90 dana, a do tada, a možda i prije, sudbina društva mogla bi biti jasnija.

Krivnja i HOO-a

Krivac za takvu situaciju na Bjelolasici nije samo država nego i ostale institucije koje već deset godina zanemaruju olimpijski centar, a obećavale su razvoj, kaže nam sugovornik iz Vlade. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša obećavao je, primjerice, da će se sportaši pripremati na Bjelolasici, no odlazili su na pripreme u druge zemlje. Naravno da su za takvo što potrebni i uvjete, no sav državni novac odlazio je prije svega u saniranje poslovanja. Primjerice, od početka prošle do ožujka ove godine država je HOC-u dala tri pozajmice vrijedne 9,2 milijuna kuna, koja nisu iskorištene za restrukturiranje, nego za pokrivanje gubitaka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Treba radit, a to se njima tamo neda….

liniću, samo rasipaj, 30-ak radnika i nešto malo gostiju zavrijedilo je 9,2 milijuna državnih kuna, jel’ to Maras odužuje što su ga uhljebljavali tamo godinama kao direktora-konobara

New Report

Close