Od 22 milijarde kuna poreznih dugova za brisanje zrelo 16 mlrd.

Autor: Jadranka Dozan , 22. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Od 5 mlrd. kuna ugovorenih reprograma naplaćeno 1,8 milijardi.

Za poreze, doprinose i druga javna davanja za koja je nadležna Porezna uprava porezni obveznici državi duguju više od 22 milijarde kuna. Najveći dio, 9,4 milijarde kuna, odnosi se na mirovinske doprinose (I. stup mirovinskog osiguranja), više od 8,3 milijarde kuna su potraživanja za porez na dodanu vrijednost, a treća najveća kategorija su potraživanja po osnovi poreza na dobit, koja su s krajem 2015. premašivala 1,6 milijardi kuna. Na ime poreza na dohodak država potražuje nešto manje od 600 mil. kuna, poreza na promet nekretnina oko 210 mil. kuna dugova, doprinosa za zapošljavanje 402 milijuna, dok se na ostala davanja odnosi još milijarda kuna.

Predstečajne smanjile dugove

 

8,1mlrd. kuna

ili 97% ukupnih potraživanja 
za PDV treba zaboraviti

U odnosu na godinu prije potraživanja za PDV su smanjena za oko 1,1 mlrd. kuna, a ona za mirovinski doprinos za gotovo 600 milijuna. Kako objašnjavaju u Poreznoj upravi, do tih je smanjenja došlo je ponajprije zbog poreznih i/li predstečajnih nagodbi kojima je određen reprogram, zatim otpisa temeljem Općeg poreznog zakona, sistemskog otpisa duga u slučajevima stečaja, te brisanja potraživanja dužnika koji su prestali poslovati. Međutim, i nakon tih umanjenja glavnina potraživanja koja knjiži Porezna uprava zapravo su zrela za brisanje. U dobroj mjeri, naime, radi se o nenaplativim ili “sporno naplativim” poreznim dugovima, nastalim prije više od pet godine. Prema procjeni mogućnosti naplate dospjelih potraživanja, u toj je kategoriji bilo oko 8,1 milijarda kuna ili gotovo 97 posto potraživanja PDV-a, 6,6 milijardi ili 71 posto potraživanja za mirovinski doprinos (I stup) te 1,48 ili 89 posto potraživanja za porez na dobit. Dakle, najmanje 16,2 od ukupno 22,2 milijarde potraživanja nema gotovo nikakve izglede da će se i naplatiti.

U cilju reguliranja poreznih dugova uzrokovanih gospodarskom krizom prije četiri-pet godina krenulo se s reprogramima poreznih dugova.

Reprogrami nekima pomogli

Otada su s blizu deset tisuća poreznih obveznika ugovoreni reprogrami u ukupnom iznosu pet milijardi kuna, do kraja 2015. naplaćeno je nešto više od trećine, odnosno 1,8 milijardi kuna, pri čemu je koncem prošle goidne aktivan ostao samo 21 reprogram. Kod fizičkih osoba reprogrami su ugovoreni za 1,6 milijardi kuna poreznih dugova (oko 25 tisuća reprograma), pri čemu je do kraja 2015. dospjelo na naplatu 334 milijuna, a naplatilo se 278 milijuna.

 

6,6mlrd. kuna

neplaćenih mirovinskih doprinosa beznadno je za poreznike

Ovrhama u naplatu 6,3 mlrd. kuna

U naplatu poreza i drugih javnih davanja lani se za ovršnim postupcima posezalo manje nego godinu prije. Rješenja o ovrsi ukupno su težila 6,3 milijarde kuna ili 1,4 milijarde manje nego godinu prije, a od oko 22 tisuće pravnih i 40-ak tisuća fizičkih osoba kojima su izdana na kraju je naplaćeno 5,2 milijarde kuna.
Predstečajnim nagodbama u kojima je Porezna uprava jedan od vjerovnika (3100 nagodbi) obuhvaćeno je pak ukupno 2,3 milijarde kuna dugova. Budući da je dobar dio poreznih i dugova za druga davanja državi zapravo nenaplativ državni revizori smatraju da bi u cilju realnijeg iskazivanja tih potraživanja trebalo ažurnije pristupiti i rješavanju zastara. Od 3906 predmeta u radu s podnesenim zahtjevima za zastaru do konca 2010. za 1600 zahtjeva do konca 2015. nije doneseno niti jedno rješenje, ističu državni revizori.

Komentirajte prvi

New Report

Close