Očekuju se rast digitalne ekonomije i niže cijene roaminga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 16:46
Okrugli stol regionalne konferencije 9. Telecom Arene. Arne Schaelicke, Boran Loncaric, Ho-Shik Lim, Miha Kosak. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Trenutno su najvećim izazovima telekom industrije čelnici nekoliko telekom kompanija iz Hrvatske i regije istaknuli zaustavljanje daljnjeg pada prihoda i otvaranje prostora za generiranje novih.

Na 9. regionalnoj konferenciji o elektroničkim komunikacijama Telecom Arena, koja se od 20. do 22. ožujka održava u Zagrebu, domaći i regionalni predstavnici telekom industrije istaknuli su da se ove godine u Europi i svijetu očekuje velik rast digitalne ekonomije i ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu, što bi se slično moglo dogoditi i u Hrvatskoj čije korisnike telekomunikacija s ulaskom u EU od 1. srpnja čekaju manje cijene nekih usluga, primjerice roaminga.

Tradicionalnu regionalnu Telecom Arenu i ove je godine organizirala Infoarena Grupa uz generalno pokroviteljstvo Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) okupivši najrelavantnije predstavnike industrije kojima su u prva dva dana konferencije kroz nekoliko panela i predavanja predstavljene novosti iz regulacije telekomunikacijske industrije u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u EU kao i trendovi u industriji.

Bilo je riječi i o tzv. digitalnoj agendi kao razvojnoj odrednici EU-a u tom području, pri čemu je naznačeno da digitalna ekonomija već sada raste sedam puta brže od ukupne ekonomije, dok je po pitanju regulacije rečeno da se i tijekom ove godine u EU nastavlja trend regulacije da se broadband ili usluge širokopojasnog pristupa definiraju kao univerzalne usluge.

Direktorica za provedbu politike EU iz Glavne uprave za mrežne komunikacije, sadržaj i tehnologiju (DG CONNECT) Europske komisije Erica Busechian na konferenciji je naglasila da je Hrvatska dostigla visok stupanj usklađenosti s regulativom EU-a, ali da ipak ima još dosta posla u tri područja olakšavanja ulaska novih operatora na tržište, jačanja tržišta kroz analize tržišta i daljnje regulatorne aktivnosti te razvoj bežičnog broadbanda.

Trenutno su najvećim izazovima telekom industrije čelnici nekoliko telekom kompanija iz Hrvatske i regije istaknuli zaustavljanje daljnjeg pada prihoda i otvaranje prostora za generiranje novih, što neće biti lako s obzirom da se stanje industrije pogoršava, ali je moguće uz primjenu inovativnih tehnologija i rješenja. Tu su posebno istaknuli mogućnosti mobilnog broadbanda, koji bi mogao nadoknaditi pad prihoda od glasovnih usluga, ali još i više podatkovni promet čiji se eksplozivni rast i dalje nastavlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close