Očekivali rast BDP-a od 2,8%, sad najavljuju 3,5

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2017. u 21:59
I dobra zarada od turizma razlog za rast optimizma/ Tomislav Miletić/PIXSELL

Stručnjaci Addiko banke osjetno poboljšali prognoze za Hrvatsku.

Hrvatsko gospodarstvo  ovoj će godini rasti 3,5 posto. Očekuju to analitičari Addiko banke koji su ovom najavom osjetno poboljšali svoje prognoze o rastu hrvatskog BDP-a budući da je njihova prijašnja prognoza govorila o rastu od 2,8 posto.

Procjenjuju da je u četvrtom lanjskom tromjesečju rast ubrzan na 3,5 posto, pa bi u cijeloj prošloj godini rast gospodarstva trebao iznositi 3 posto, dok su prije očekivali rast od 2,8 posto. Snažan rast zarade od turizma, poboljšanja na tržištu rada i značajno smanjenje poreza pridonose širenju dobrog raspoloženja, pa je pokazatelj povjerenja dosegnuo najvišu razinu u 10 godina, navodi se u izvješću Addiko banke.

Zahvaljujući snažnijem rastu potrošnje, boljim izgledima za investicije, još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, rastu izvozne konkurentnosti i novo pronađenom prostoru za fiskalno popuštanje, analitičari te banke povećali su procjenu rasta BDP-a u 2017. godini na 3,5 posto, s prethodnih 2,8 posto. "S obzirom na nominalni rast BDP-a i u slučaju da proračunski manjak u 2017. ne bude veći od 2,5 posto BDP-a, očekujemo daljnje smanjenje javnog duga i premije na rizik", navode. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

I ja prognoziram rast od 3,5 posto , samo ako ljeto bude toplo i bez kiše pa zaradimo od Turizma barem kao i lani.

New Report

Close