Objavljena strategija za iduće dvije godine: Zagrebačka banka ne ide u prodaju

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2016. u 11:59
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon objave, dionice UniCredita prvo su pale na pet posto, no nakon što su prezentirani detalji strategije, porasle su gotovo osam posto.

Glasine da bi se Zagrebačka banka uskoro mogla prodati francuskom Societe Generaleu upravo je demantirao strateški plan UniCredit Grupe, objavljen rano jutros uoči Dana investitora koji se trenutačno održava u Londonu, piše Večernji list.

Objavljenja strategija za sljedeće dvije godine ne uključuje prodaju podružnica u središnjoj i istočnoj Europi, već upravo suprotno – njihov organski rast. Banka je najavila i nužnu dokapitalizaciju, tešku 13 milijardi eura, no kapital će namaknuti izdanjem novihdionica. Odluka o tome trebala bi se službeno donijeti u siječnju.

Dio potrebnog kapitala svakako će "dokapati" od prodaje nekih članica grupe. Vlasnica Zabe upravo je, uz poljsku podružnicu, bankuPekao koju je prodala osiguravatelju PZU, francuskom Amundiju prepustila i svoj ogranak za upravljanje imovinom Pioneer Investments. Za Pekao su dobili 2,5 milijarde eura, za Pioneer još 3,5 milijardi – ukupno šest milijardi eura.

Jutros najavljeni plan restrukturiranja, koji bi trebao banku postaviti na zdrave noge, stajat će ih 12,2 milijarde eura, a uključuje i rezanje 14 tisuća radnih mjesta od ukupno 101 tisuću, zatvaranje 944 od 3800 poslovnica, od čega najviše u Italiji, pokrivanje velikog dijela lošeg portfelja i podizanje adekvatnosti kapitala sa 10,5 na najmanje 12,5 posto.

Već su postigli dogovor o prodaji 17,7 milijardi dolara loših kredita američkim investitorima Fortress Investment Groupu i Pimcu. Istodobno, kane pojednostavniti i modernizirati proizvode i IT procese.

Nakon objave, dionice UniCredita prvo su pale na pet posto, no nakon što su prezentirani detalji strategije, porasle su gotovo osam posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ajde recite koliko su menagerskih bonusa dobili “zasluzni” manageri?
s time ste se mogli dokapitalizirati bez problema, koje imte upravo zbog menagera kojima ste dali bonuse……fora zar ne?

“…su pale na pet posto” ???? Dajte se uozbiljite!

New Report

Close