Novi Zakon o radu ruši granski kolektivni ugovor u građevini

Autor: Suzana Varošanec , 28. studeni 2013. u 22:00
U domaćem građevinskom sektoru radi oko 64 tisuće radnika/Nikola Ćutuk/PIXSELL

Po novom Vladinom prijedlogu povećava se količina dozvoljenog rada tijekom šest mjeseca građevinske sezone.

Stanje u građevinskom sektoru može biti još lošije, smatra predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Ivan Kovačević.

"Investicija nema na vidiku, traju predstečajevi, a Vlada u funkciji krupnog kapitala predlaže izmjene Zakona o radu po kojima radnici postaju roblje", kaže on. Dok se 40-ak građevinaca još nalazi u predstečajnoj proceduri, po najnovijem su zato ugrožene neke dobro držeće tvrtke, pa važu da krenu u svoj predstečaj. U sektoru radi 64 tisuće radnika od kojih mnogi ne primaju redovito plaću. Jasenka Vukšić, glavna tajnica SGH-a tvrdi da više niti štrajk kao sredstvo pritiska ne pomaže. Novca za isplatu plaća nema, kaže, i stoga štrajkovi postaju dugotrajniji. Pritom mnogi rade prekovremeno, i to bez naknade, tvrdi povjerenik Domagoj Ferdebar. Upravo je fleksibilizacija radnog vremena na osnovu Vladinog prijedloga promjena Zakona o radu postala sporna točka nakon što su SGH i HUP potpisali izmjene granskog Kolektivnog ugovora.

On je povoljniji od Vladina prijedloga po pitanju preraspodjele radnog vremena, a očekuje se i da će ministar rada Mrsić svojim potpisom proširiti njegovu primjenu na cijeli sektor. No, u SGH smatraju da će zakonske izmjene negativno utjecati na kolektivni ugovor koji, kako kaže Vukšić, predviđa rad do 52 sata tjedno tijekom četiri mjeseca, ali i da se godišnja satnica mora "popeglati" na razini 40 sati mjesečno."Po Vladinom prijedlogu radilo bi se 56 sati tjedno tijekom 6 mjeseci uz pristanak radnika i postojanje 'kućnog' kolektivnog ugovora, a upravo će to postati redovno radno vrijeme zato što ne funkcionira pravna država i kontrola provedbe zakona. Ne želimo da se radi iznad 48 sati tjedno bez pristanka radnika i kolektivnog ugovora na razini tvrtke", tvrdi Vukšić dodajući da Vlada gura zahtjeve MMF-a i Svjetske banke u smjeru dodatne fleksibilizacije i smanjenja prava radnika koji su neprihvatljivi.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

da ima imalo ozbiljnosti i hrabrosti u toj vladi, bar bi napravili normalan zakon o radu, i to bez ikakvog kontakta s ovim marksističkim sindikatima, koji su za ovo stanje krivi jednako koliko i sadašnje i bivše vlasti.

ni na najrazvijenijim svjetskim tržištima ni najbolje i najkvalitetnije tvrtke ne mogu stalno ugovarati jednak broj poslova, čak i u najboljoj konkjukturi.

to znači da i najboljim tvrtkama potreba za radnicima varira plus-minus 300%, pa i više.

i dinamika građevine je takva da jedan tjedan treba raditi dvostruko, a drugi možda neće biti dovoljno posla.

zakon o radu bi trebao dopustiti potpuno slobodno otpuštanje, kao u austriji, i najfleksibilnije moguće radno vrijeme.

inspekcije samo trebaju redovito kontrolirati radne šihte da se vidi da radnici imaju dovoljno odmora, i također radničke plaće moraju biti isplaćivane odmah, bez ikakvog kašnjenja.

također, radnici u građevini trebaju imati dodatne porezne olakšice da se kompenzira relativno često mijenjanje posla.

na taj način ljudi mogu odlučivati sami: tko hoće redovitije radno vrijeme i nešto niže plaće, zaposli se u tvornici, a tko želi veću zaradu uz više gibanja ide u građevinu.

vezivanje građevinskih tvrtki ovakvim zakonom o radu omča je oko vrata od koje se nikad neće izvući. tvrtke mogu ili ugasiti se ili zapošljavati na crno, a “međurješenje”, najčešće među našim tvrtkama je naprosto ne plaćati radnike.

sindikalisti nikako ne mogu shvatiti da je držanje radnika na silu u tvrtki kada nema posla čisto političko silovanje ekonomije, i da nikada ništa dobrog od toga ne može biti. politika se jednostavno ne može nametnuti ekonomiji silom, ma što njih učili marks, engels i lenjin. to su shvatili čak i u rusiji i u kini, samo ne u ovoj, najgoroj svjetskoj vuko-ebini, državi koja se izmakla iz povijesti i stoji zamrznuta u prošlim vremenima.

Ti sindikalci kao da žive u drugoj državi… Sva ,doslovno sva, gradilišta imaju radno vrijeme od 7-17 plus ovisno o tvrtki svaka ili svaka druga radna subota od 7-13 nekad i do 15, dakle prosječni radni tjedan u građevini je između 50-60 sati već danas… I to se smatra normalno radno vrijeme, s tim da zna bit i duže kad se krasni

New Report

Close