U političkom ratu za Komoru Milanović zasad štiti Marasa

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2014. u 22:00
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Iz Vlade poručuju da će razmotriti onaj nacrt zakona o HGK koji bude usuglašen između dvaju ministarstava.

Izrada novog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) polako prerasta u otvoreni sukob dvaju ministarstava i dvaju ministara – Gordana Marasa, nadležnog za poduzetništvo i obrt, te Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva. Oba su ministarstva, naime, angažirana na pripremi novoga regulatornog okvira za HGK, no svatko s drugačijim pristupom problemu reorganizacije i jačanja komorskog sustava.

Maras, koji se zauzima za ukidanje obveze članstva za sve, osim za velike tvrtke, kojih je u Hrvatskoj samo jedan posto, protekloga je vikenda okončao dvotjednu javnu raspravu za svoj zakonski prijedlog i najavio da će njegov nacrt zakona na stolu u Vladi biti polovicom prosinca.

Istodobno, iz Ministarstva gospodarstva, koje se smatra nadležnim za funkcioniranje HGK, kažu kako i dalje rade na svom prijedlogu novog zakona o HGK.

“Konačan prijedlog još nije završen, a uskoro će biti i javno objavljen”, navode u kratkom odgovoru iz Vrdoljakova ministarstva. Njihov prijedlog ne uključuje Marasov koncept, koji se temelji na ukidanju obveze članstva, već se fokusira na reformiranje komore u funkcionalan sustav koristan svim poduzetnicima, koji će znati zašto plaćaju članarinu. Kako će se, međutim, Vlada postaviti kad joj uskoro na stol stignu dva različita zakona o istoj tematici?

Prema odgovoru koji smo na ovo pitanje dobili iz Vlade, mogu se izvući dva zaključka. Prvi je da će se problem odnosa dvaju ministarstava riješiti na političkoj razini, između koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a, a drugi da premijer Zoran Milanović zasad štiti Marasa, inače jednog od najlojalnijih članova svog tima.

“I Ministarstvo poduzetništva i obrta i Ministarstvo gospodarstva ovlašteni su za pripremu i predlaganje Nacrta prijedloga Zakona o HGK. Ne postoji zapreka da Ministarstvo poduzetništva i obrta predloži Nacrt prijedloga Zakon o HGK i uputi ga u javnu raspravu, kao što je i učinilo”, navodi se u odgovoru iz Vlade RH. Dodaju tek kako bi dva ministarstva trebala surađivati tijekom pripreme zakonskog prijedloga, što se, kako kažu, dosad i činilo. Otkako je, međutim, Maras samostalno krenuo s javnom raspravom za svoj prijedlog zakona, suradnje pri radnoj skupini za pripremu zakona, koju vodi pomoćnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš, više nema.

No, iz Vlade poručuju kako će razmotriti onaj nacrt prijedloga zakona o HGK koji bude usuglašen između dvaju ministarstava, što znači ili da će na njemu imati prilike vidjeti odmjeravanje snage dvojice resornih ministara, ili da će se s novim zakonom o HGK još neko vrijeme pričekati.

Komentari (6)
Pogledajte sve

čujem da ovaj mali kepec koji je ministar,prao tanjure na bjelolasici dok je stjecao radno iskustvo da bi postao ministar.

a blisku prijateljicu je postavio prvo u hamag pa u hbor ,ali vaso mu to sve bilježi a karamrko će da ga k……. ko šteficu cvek.

Maras je najviše poena dobio smanjenjem članarine HOK-u, i opet se ništa negativnog s obrtnicima nije dogodilo. Smanjili se obroci na domjenicima i ukinulo novogodišnje plandovanje i pokloni. Neki uhljebi ostali bez posla ali na nižim razinama.

Nije problem u reketu nego što ga drži druga frakcija iste partije (štetočina)! A vrana vrani oči ne kopa! Dao Bog da se desi…

Situacija s financiranjem HOK-a, HGK-a, HBK-a, ZAMP-a, HRT-a i ostalih institucija možda će se urediti čim u državnoj blagajni i u novčanicima građana ponestane novca. Možda se to već dogodilo, no iracionalni, konzervativno rodoljubni i religiozni građanin ove “napaćene i pokradene državice” to ne želi priznati, još uvijek to uspješno prikriva i optužuje neke zamišljene protivnike za takvo stanje.

New Report

Close