Novi povjerenik obećao uvesti posebne mjere za ostanak mladih na selu

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2014. u 13:42
Press foto

Hogan je rekao da moramo biti ponosni jer poljoprivreda je grana gospodarstva potpuno nastala u priordi i o njoj ovisi većina čovječanstva.

Na današnjem saslušanju kandidata za povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da sve veći broj ljudi, posebice mladih i onih srednjih godina, napušta selo i odlazi u velike gradove tražeći bolje uvjete života. „Sela nam nažalost izumiru. Da bi ljude zadržali na selu, moramo im osigurati adekvatne uvjete života a to znači društvenu, socijalnu i ekonomsku infrastrukturu te sigurne izvore prihoda“, rekla je Petir, kako se navodi u njenom priopćenju.

Upitala je kandidata za povjerenika koje mjere planira poduzeti kako bi podupro ostanak ljudi na selu jer kako je rekla, dok oni žive na selu, proizvodi se hrana, čuva s biološka raznolikost, odvija se život. Marijana Petir istaknula je još jednom svoje potpuno opredjeljenje da su oni koji žive na selu, stvarni čuvari prostora i da smatra da ih za to treba adekvatno nagraditi i razmisliti o uvođenju izravnog plaćanje za čuvanje prostora, kaže se u priopćenju.

Phil Hogan odgovarajući na pitanje zastupnice Petir rekao je da unutar predviđenih politika Zajedničke poljoprivredne politike postoje različite obvezne i dobrovoljne mjere za pomoć poljoprivrednicima, a posebno je istaknuo mjere ozelenjavanja za koje se izdvaja 30% sredstava namijenjenih izravnim plaćanja za poljoprivredne prakse koje blagotvorno djeluju na klimatske promjene i okoliš. Spomenuo je mogućnost obnove sela kroz financijska sredstva namijenjena ruralnom razvoju te je rekao da je u državama članicama trebalo izraditi Programe ruralnog razvoja koji obuhvaćaju i te mjere, a da će dostavljeni programi bit analizirani slijedeći tjedan.

Hogan je rekao da će poseban trud uložiti kako bi mlade zadržao na selu te da ima u planu obaviti razgovore s Europskom investicijskom bankom zbog razvijanja mjera koje će osposobiti mlade za korištenje financijskih sredstava. Rekao je da želi pronaći dodatna sredstva za mlade, uz ona koja su već osigurana za njih kroz mjere Zajedničke poljoprivredne politike.

Hogan je rekao da moramo biti ponosni jer poljoprivreda je grana gospodarstva potpuno nastala u priordi i o njoj ovisi većina čovječanstva. Izražavajući svoje opredjeljenje za konkurentnost europske poljoprivrede, proizvodnju kvalitetne hrane i očuvanje okoliša, obećao je posjetiti sve zemlje članice tijekom svog mandata, stoji u priopćenju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A zašto gđa. Petir nije ostala u Mustafinoj Kladi – dobila bi poticaje!![emo_smijesak]

New Report

Close