Novi natječaji za plaže mogli bi pogodovati špekulantima

Autor: Marija Crnjak , 29. ožujak 2015. u 22:00
Investitori se teško mire s tim da nemaju prednost na natječaju nakon isteka koncesije

Poslodavci u turizmu se protive i ideji trostrukih cijena koncesija na zahtjev.

Turistička industrija iščekuje novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji bi trebao biti objavljen ovog tjedna.

 

Nikolaš

Zalažemo se za otvorene plaže, a izuzetke treba dobro definirati

Od zakona turističke tvrtke očekuju da zaštiti njihova dosadašnja te buduća ulaganja, te spriječi pad kvalitete usluge s olakim ulaskom novih kocesionara. Koplja se lome oko visine cijena koncesija na zahtjev, sudbine nakon što isteknu koncesije, te natječaja za koncesije koji ne uvažavaju okolnosti na terenu. "Ispred Rivierinih hotela koncesiju je dobio konkurent jer je ponudio veći broj novozaposlenih i veća ulaganja, i to u pedaline. Riviera već ima i pedaline i zaposlene, i zbog toga nije dobila natječaj, a taj koncesionar taj broj zaposlenih ni nema kamo staviti na plaži", navodi  Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske. Božidar Janković iz Turisthotela pita se zašto nitko ne zatraži koncesiju van turističkog naselja Zaton.

 

Deranja

U raspravu o zakonu treba uključiti i nautičare i brodogradnju

"Zato što mu je naša plaža najisplativija, mi smo stvarali imidž te plaže i po zakonu netko tko se zaleti u turizam ima šanse dobiti koncesiju na natječaju, a sigurno neće ulagati i paziti na detalje kao mi kojima je plaža glavni turistički proizvod", kaže Janković. Investitori se teško mire s tim da nemaju prednost na natječaju nakon isteka koncesije. Zdenko Antešić iz Ministarstva prometa pojašnjava da je duljina koncesije određena elaboratom, te se podrazumijeva da je u tom roku amortizirano ulaganje. "U suprotnom, koncesije nemaju smisla", kaže Antešić. Sanjin Šolić, predsjednik uprave Jadranka grupe istaknuo je da postoji opasnost da novi koncesionari upropaste biznis u koji je puno uloženo.

 

Šolić

Postoji opasnost da novi koncesionar uništi biznis u koji je mnogo uloženo

"Ako dođe koncesionar špekulant koji će iznajmljivati pedaline neće se investirati, ugrozit će se radna mjesta, gosti će odlaziti jer neće biti zadovoljni", upozorava Šolić. Pitanje je stoga je li koncesija na zahtjev, koju će tvrtke moći tražiti bez natječaja, ekskluzivitet ili pravo na normalno poslovanje, pitaju se poslodavci u turizmu koji su protiv trostukih cijena koncesija na zahtjev. Branko Kundih, član povjerenstva za izradu zakona smatra da koncesiju na zahtjev treba normirati, od javnog interesa do ekskluziviteta na zatvorenu plažu, a ne sve trpati u isti koš. Gordana Deranja, predsjednica HUP-a upozorila je na velik problem nelojalne konkurencije u nautičkom turizmu, dodajući kako bi i nautičari i brodogradnja trebali biti uključeni u raspravu.

Odustali od Agencije

Legalizacija na pomorskom dobru 

Iz novog Zakona za sad je poznato da se zbog pritiska javnosti odustaje od Agencije za pomorsko dobro. Svi objekti građeni do 21. lipnja 2011., od kad datira snimak stanja na obali, moći će se legalizirati po uzoru na legalizaciju na kopnu. Također, ukida se varijabilni iznos koncesijske naknade, no samo za koncesionare koji sklapaju nove ugovore, što poslodavci također smatraju diskrimacijom, jer tvrtke neće poslovati pod jednakim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close