Novalja će bolje unovčiti Zrće, bit će više redara i pristojnosti

Autor: Marija Crnjak , 28. kolovoz 2013. u 22:00
PIXSELL

Ove godine ugostitelji u Novalji u gradski će proračun uplatiti 1,1 mil. kn poreza na potrošnju, a 800.000 kn ubrat će se od koncesija.

Uoči iduće turističke sezone novaljska gradska vlast na stolu će imati novi masterplan razvoja turizma Novalje do 2025. godine, kojim će se na prvom mjestu definirati budućnost partijanerskoga raja Zrća. Od svjetski poznate destinacije za raskalašene zabave lokalna zajednica u budućnosti očekuje nešto pristojnije ponašanje te znatno veću financijsku korist. Autor strategije odabrat će se na javnom natječaju koji je raspisan ovih dana. Iz proračuna Novalje za izradu strategije gradska vlast planira izdvojiti 240 tisuća kuna, a strategija treba biti gotova osam mjeseci od potpisivanja ugovora, dakle do idućeg proljeća.

U Novalji otklanjaju svaku mogućnost zatvaranja Zrća, dodaju da o tome nikad nije bilo riječi, no važni su im, ističu, uspostava reda te planski razvoj infrastrukture. Ukratko, Zrće treba nove sadržaje, uključujući i komunalnu infrastrukturu (trenutačno imaju jednog komunalnog redara, jedan javni zahod i jedan tuš), a okolno stanovništvo zaštitu, ponajprije od buke, ali i nekontrolirana ponašanja partijanera.

Moguće i proširenje

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Šuljić očekuje da će se u novom strateškom planu predvidjeti čak proširenje Zrća, no i uvesti red i kontrola ambicija investitora, odbnosno vlasnika ugostiteljskih objekata. Šuljić je ujedno  vlasnik kluba Kalypso, jednog od triju klubova na Zrću, te vlasnik obiteljskog hotela Boškinac u Novalji.

“Projekt Zrće jak je u međunarodnim okvirima, no nije rezultat smišljene strategije, stoga je popraćen brojnim nedoumicama, kako u komunalnom i prostornoplanskom smislu, tako i na strateškoj razini. Stoga nije jasno ni na koji način će se projekt razvijati, kako će i u kojim gabaritima rasti, i sad planiramo dobiti odgovore upravo na ta pitanja. Planiramo dramatično podići kvalitetu same destinacije”, objasnio je Šuljić, uz napomenu da Grad trenutačno nije zadovoljan ni gospodarskim značajem atrakcije koja bi trebala znatno više prodonositi lokalnoj zajednici.

Ciljaju na novac EU

Kako se vidi u proračunu Novalje za 2013., ugostitelji bi u ovoj godini od poreza na potrošnju, koji se uplaćuje u lokalne proračune, trebali uplatiti 1,1 milijun kuna, što je stotinjak tisuća više nego lani. Od koncesija Novalja kani utržiti samo 800 tisuća kuna, što je za 350 tisuća više nego u prošloj godini, pri čemu koncesiju na Zrću plaćaju klubovi Kalypso i Papaya, jer je Aquarius na vlastitom zemljištu.

Osim Zrća, u strategiji će se definirati i ostali aspekti razvoja Novalje kao destinacije održivog razvoja, čija će rješenja poslužiti kao podloga za povlačenje novca iz europskih fondova. S tim ciljem planiraju osnovati gradsku Razvojnu agencije.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo nedavno je za Slobodnu Dalmaciju objasnio da će se pri uređenju Zrća u jednom dijelu izmijeniti i pravila ponašanja, koja će morati biti u skladu s poštovanjem javnog reda. Spomenuvši primjer svjetski poznate Ibize, te brojnih glazbenih festivala na kojima ponašanje kontroliraju policajci, Dabo najavljuje uvođenje policijske kontrole na Zrću.

Komentirajte prvi

New Report

Close