Nova Vladina odredba omogućila isplatu 964 milijuna kn za 386.563 građana

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Čak 386.563 zaposlenika profitirala su od Vladine odredbe prema kojoj se neoporezivi dio za nagrade radnicima – božićnice, regres i ostale naknade – povećava s 2.500 kuna na 7.500 kuna.

Koristeći se mogućnošću da neoporezivi dio od 1. prosinca iznosi tri puta više od dosadašnjega, 50 posto više od medijalne plaće te za četvrtinu više od prosječne plaće u državi, ukupno je 31.435 poduzetnika isplatilo svojim radnicima 964 milijuna kuna. Pokazuju to podaci Ministarstva financija zaključno s četvrtkom. Ostaje još obraditi dane do Nove godine te se može pretpostaviti da bi se broj primatelja mogao popeti na okruglih 400 tisuća, a isplata na milijardu kuna, piše Večernji list.

U mjeru je uključen svaki četvrti zaposlenik u Hrvatskoj, a kad se izuzmu državni i javni službenici, koji su dobili “originalnu” božićnicu, ali ne i dodatnu koja ostaje prerogativ poslodavaca koji to mogu priuštiti, praktički svaki treći zaposlenik u realnom sektoru profitirao je od Vladine odluke.

Ministar financija Zdravko Marić smatra da je dobro da su već ove godine otvorili prostor poslodavcima da oni koji to mogu nagrade radnike te da je ovako postavljen model i te kako dobar zato što su poslodavci već prije upozoravali na to da bi takav potez bio dobrodošao, ali i zato što zahvaća veći broj zaposlenika. Naime, znale su se čuti kritike i prijedlozi da se podigne neoporezivi dio dohotka, no takav bi potez ostavio dobar dio ljudi bez dodatnih primanja.

Detaljne podatke i kontinuirano praćenje provođenja mjere omogućio je propis da se tih dodatnih 5000 kuna knjiži na posebnom računu. Na tom kontu, naime, nema isplaćenih božićnica i regresa državnim i javnim službenicima te isplata poslodavaca prije stupanja na snagu najnovije mjere. Poseban konto je i “osigurač” protiv moguće zloporabe, na što su upozorili i sami poslodavci – primjerice, da se prethodno ugovoreno ne bi isplaćivalo sada novim pravilnikom, a i nova su prava odvojena od postojećih, kao što su odredbe nekih kolektivnih ugovora o visini božićnica.

Komentari (2)
 • borsa
  borsa 18:19 30.12.2018.

  Malo sam si umanjio dobit isplatom punog iznosa
  Hvala Zdravko

 • zorangutan
  zorangutan 14:10 30.12.2018.

  znači profitiralo je 10% građana RH!? baš krasno, nikad više glas za HDZ!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!