Nova agronomska komora imat će javnu ovlast

Autor: Božica Babić , 10. listopad 2014. u 10:10
Ministar Tihomir Jakovina/B. Šćitar/VL/PIXSELL

Komora će raditi isti posao koji radi savjetodavna služba ministarstva.

Agronomi dobivaju strukovnu komoru, Vlada je u četvrtak prihvatila i poslala u proceduru zakon koji je resorni ministar Tihomir Jakovina najavio još u jesen 2012.

Glavni detalji su da će Agronomska komora imati javnu ovlast što konkretno znači da se zapravo otvara prostor za privatnu savjetodavnu službu, koja će skrbiti o edukaciji poljoprivrednih proizvođača uz već postojeću Poljoprivredno savjetodavnu službu što djeluje unutar Ministarstva poljoprivrede. Svi agronomi koji se namjeravaju samostalno baviti izradom projekata i procjena, savjetodavnim uslugama kod uzgoja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, kod izbora opreme i izgradnje gospodarskih objekata, ocjene kakvoće proizvoda i slično imaju obvezu biti članovi komore čija je zadaća izdavanje strukovnih ovlaštenja za rad.

Buduće cjenike svih usluga koje će agronomi nuditi na tržištu donosit će, uz prethodnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, Skupština komore. Prema prijedlogu zakonodavca Agronomska komora financirat će se od upisnina, članarina, naplatom usluga i donacijama. Skupština će, stoji u zakonu, imati 15 članova, a odluke su pravovaljane podrži li ih većina, odnosno osam članova. Malobrojna skupština jamstvo je bolje operativnosti, no istodobno otvara i dvojbu je li osam glasova dostatan broj za donošenje odluka koje će usmjeravati ne samo razvoj nove komore već indirektno svakako utjecati i na budućnost nacionalnog agrara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Evo još jedne institucije za nove uhljebe.
Pa ovo je ludilo bez kraja ikonca!!!!!!!!!!!!!!!!

Krasno! Dokaz nesposobnosti ministarstva će se vjerojatno pretvorit u još jednu parazitsku instituciju…..

evo još novih uhljeba, dajte ovoga propaloga voćara izbacite još danas mislite li spasiti barem nešto od te poljoprivrede

New Report

Close