Norac im zasad nije uspio preoteti Zagreb

Autor: Saša Paparella , 05. lipanj 2017. u 14:51
Foto: Pixsell

Žaliteljima, redom tvrtkama koje su dosad čuvale razne gradske institucije dosuđeno je i pravo na naknadu troškova žalbenog postupka u visini od 45.000 kuna.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave uvažila je žalbu zajednice ponuditelja (zaštitarske tvrtke Sokol-Marić, Bili-Erić, V-grupa i osječka Sigurnost) i poništila odluku kojom Grad Zagreb angažira tvrtku Noky Security za uslugu privatne zaštite u nizu svojih tvrtki i ustanova te naložila ponovni pregled i procjenu ponuda. Time je tvrtka u kojoj je prokurist umirovljeni general Mirko Norac, barem zasad, ostala bez posla u nizu gradskih tvrtki i ustanova kao što su Zagrebački holding, Vodoopskrba i odvodnja, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Javna ustanova Maksimir, Ustanova za upravljanje sportskim objektima, Zoološki vrt, Zagrebačka stanogradnja i Grad Zagreb.

Žaliteljima, redom tvrtkama koje su dosad čuvale razne gradske institucije dosuđeno je i pravo na naknadu troškova žalbenog postupka u visini od 45.000 kuna.

Takvom odlukom Komisije spriječen je očekivani ulazak Mirka Norca u atraktivan posao s gradskom upravom. Kako se i prije odabira pročulo da je gradonačelnik Milan Bandić odlučio okrenuti leđa zaštitarima koje je godinama angažirao i posao dati tvrtki osnovanoj prije godinu i pol, oni su se odlučili udružiti i izaći sa zajkedničkom ponudom, ali niti takva taktika im nije pomogla.

Kako doznajemo u gradskom Uredu za javnu nabavu, "cijena ponude tvrtke Noky security d.o.o. iznosom je unutar procijenjene vrijednosti nabave". Postupak pregleda i ocjene ponuda je tajan, pa od naručitelja nismo uspjeli dobiti precizniji odgovor na pitanju koju je cijenu ponudio Noky security. Prethodno je ta tvrtka već ušla u Osijek, gdje su sklapanjem ugovora s tvrtkom Amplitudo u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Željka Biloša preoteli Josipu Klemmu posao osiguranja šoping centara Avenue Mall i Portanova.

U Zagrebu se priča zakomplicirala nakon što je nadležna komisija uvažila primjedbu žalitelja, a u kojoj se navodi da je Noky dostavio potvrde HOK Osiguranja naslovljene na svoju tvrtku, umjesto na naručitelja, kao što je bilo propisano. 
Nadalje, u žalbi se navodi da dostavljene potvrde o osiguranju ne sadrže navod o uvjetima osiguranja, iako je to u uvjetima natječaja bilo izričito traženo. 
Naručitelji su se žalili i zato što Noky u ponudi nije priložio dokaz da je svoje obveze prema ranijim naručiteljima uredno izvršio, a dostavljeni su ugovori sa četiri tvrtke. Uz osječki Amplitudo, Norčevi su klijenti i zagrebačke tvrtke Nekretnine Istok, Flamingo te GIP Pionir. 
Osim toga, žalitelji su tvrdili kako Noky Security nije dokazao da raspolaže s barem 28 zaštitara, što je minimalan broj za obavljanje tog posla. Naime, zaštitar Saša Horvat se 20. siječnja 2017. prekinuo je radni odnos u Nokyj Security i zaposlio se u osječkoj Sigurnosti, tako da u vrijeme podnošenja ponude više nije radio za Norčeva tvrtku.

Iako je iz Noky Securityja stiglo pomalo naivno tumačenje kako je “ime Saša Horvat jedno od najčešćih u RH te se ne može zaključiti da je osoba navedena na popisu ista osoba za koju je žalitelj dostavio dokaze”, Komisija je uvidom u dokumentaciju po OIB-u zaključila da je riječ o istoj osobi, odnosno da se “prigovor žalitelja ne može otkloniti”.     

Komentari (4)
Pogledajte sve

Naravno da posluje, puno nas posluje.
Prihvati nezavisnu Hrvatsku državu i Europsku uniju ili pali traktor.
Jednostavno je, zakoni su za sve isti. Nisi ti Jovane više vrhovni sudac ni vrhovna vlast.
Tvoje vrijeme je neumitno prošlo. Dođi u Knin 05. kolovoza i raduj se sa svim građanima.
Bude uvijek jako lijepo.


dobiva određene poslove u nezavisnoj hrvatskoj državi
za koju je dao dio sebe. Bandić će rješiti papirologiju.

sitnozubi ne mogu dobiti niti poslove portira bez potvrde o nekažnjavanju, dok ovaj kockoglavi ratni zločinac posluje s državom u miljiunskim ciframa.,

Nisu svi teroristi živi dočekali zakonski oprost tj. aboliciju.

General Norac ima velike zasluge u obrani Gospića i lijepo
je da dobiva određene poslove u nezavisnoj hrvatskoj državi
za koju je dao dio sebe. Bandić će rješiti papirologiju.

New Report

Close