NO ACI-a ovaj tjedan smjenjuje Brunu Bonifačića

Autor: Marija Crnjak , 08. srpanj 2013. u 08:45
Bruno Bonifačić/PIXSELL

Samo pola godine od imenovanja smjene na čelu nacionalnog lanca marina, informacija o nasljedniku strogo se krije.

Svega pola godine od njegova imenovanja, nadzorni odbor ACI-a na sjednici ovog tjedna smijenit će predsjednika uprave Brunu Bonifačića.

Dražen Nikolić ostaje član Uprave, a za drugog člana Uprave dolazi Ratomir Ivičić, bivši predsjednik uprave Brijuni rivijera koji je pred samo mjesec dana imenovan za zamjenika ministra turizma, doznaje Poslovni dnevnik. Informacija o tome tko će doći na čelno mjesto u nacionalnom lancu marina pomno se skriva, a naši izvori tvrde da će to biti iskusan menadžer koji nije hrvatski državljanin. Da se za predsjednika Uprave ACI-a dovede netko izvana bila je ideja i prije smjene Ante Violića, predsjednika Uprave koji je nakon sedam godina smijenjen zadnjeg dana 2012.   Rošada u ACI-u nije izazvana lošim poslovnim rezultatima tvrtke pod upravljanjem Brune Bonifačića, tvrde izvori Poslovnog dnevnika, a potvrđuju i rezultati poslovanja u prvih pet mjeseci.

U ACI-u nam tako kažu da je tvrtka u prvih pet mjeseci povećala prihode za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rashodi su se smanjili za 5 posto, prihodi u kategoriji dnevnog veza uvećani su za 17 posto, a prihodi od mjesečnog veza rasli su za 25 posto. Također, ostvaren je pozitivan financijski rezultat u iznosu od 4,1 milijuna kuna, ili 6,1 milijun kuna više nego lani. U Upravi također tvrde da je likvidnost tvrtke dvostruko porasla u odnosu na prvih 5 mjeseci prethodne godine. Jedni tvrde da je stvarni razlog Bonifačićeve smjene neslaganje oko buduće vlasničke strukture tvrtke, jer je Bonifačić zagovornik privatizacije, i radi na tome da u ACI uđe turska Dogus grupa (koja je početkom godine od Davora Patafte kupila dionice ACI-a i ima udjel od 6,92 posto).

Država kao većinski vlasnik ne želi privatizaciju, što je na liniji razmišljanja Dražena Nikolića, koji navodno zbog toga i ostaje u upravi. Ivičić je uz Bonifačića bio kandidat na natječaju za predsjednika Uprave, a u ACI sad dolazi zbog svoje visoke operativnosti, što će biti potrebno u restrukturiranju. Prema drugoj verziji, Bonifačić odlazi jer je u maniri realnog sektora iz kojeg dolazi krenuo u rošade unutar ACI-a, dirnuvši i u neke "osinjake" koji su ga došli glave. Iz redova radnika pak dolaze komentari da je Bonifačić krenuo prebrzo u restrukturiranje poslovanja, što je u nekim segmentima izazvalo kaos u poslovanju usred turističke sezone. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zamolio bih novinara da resersira, koliko je dobiti kompanija ACI, recimo u zadnjih 10 godina, uplatila u drzavni proracun.
Ili je ta kompanija sama sebi svrha!?

New Report

Close