Nitko ne želi CityEx

Autor: Suzana Varošanec , 29. svibanj 2015. u 15:00
Nakon Austrijske pošte, dugovima opterećenu kurirsku tvrtku odbio i Tisak

S Todorićem se pregovaralo o preuzimanju biznisa iz područja međugradske dostave paketa.

Nakon što je Tisak, prema saznanjima Poslovnog dnevnika, odbio kupiti City Ex, posrnulu privatnu poštansku kompaniju, o čemu se pregovaralo nedavno, propao je i drugi pokušaj City Exa da proda dio svog biznisa vezanog uz  međugradsku dostavu paketu. Iako su to tržišni igrači smatrali već gotovom stvari, Agrokor nam je to demantirao.

Dvojbi više nema, a pokazuje to i pismo koje je City Ex poslao svojim klijentima. Riječ je o kratkoj obavijesti da s 31. srpnja prestaje raditi s adresiranom poštom, dok s paketima uspješno nastavlja poslovati. U prvim ocjenama komentari se kreću od toga kako su ostavljena dva mjeseca klijentima da se pripreme, odnosno da se pripreme za pronalazak novoga dobavljača, do pitanja kakav je to plan za predstečajnu nagodbu ako se jedan posao zatvara, a za drugi je poznato da također stvara gubitke. Poštansko tržište u Hrvatskoj, stoga svi tvrde, u znaku je zanimljivog pitanja što će biti s City Exom. Tvrtka je zbog velikih financijskih problema još u ožujku zatražila otvaranje predstečaja.

 

145milijuna

kuna obveza prijavio je Fini CityEx u ožujku

Sve to su pratile opetovane najave predsjednika Uprave Ivana Matošića o tome da vlasnik, strani fond, nema namjerava financijskom injekcijom potaknuti restrukturiranje tvrtke. Rješavanje gubitaka, uz ključno razumijevanje vjerovnika, tražit će se u sferi akvizicije tvrtke i novog investitora, no to nije donijelo rezulatat. Poznavatelji tržišta tvrde da je i Austrijska pošta dobila ponudu da kupi City Ex, kao i listu klijenata, a za obje stvari nije bila zainteresirana. Razlog je što ta lista malo vrijedi jer svi mogu napustiti novog dobavljača. Tako je tvrtka, nakon arbitražne tužbe protiv države kritizirane zbog dampinga Hrvatske pošte, gubitka velikih klijenata, osobito iz bankarskog sektora, zbog blokade Porezne uprave i HAKOM-a, u ožujku iznenadila s prijavom Financijskoj agenciji svojih oko 145 milijuna kuna obveza, od čega se 100-njak milijuna odnosi na kredit Erste banke.

Žiroračun tvrtke u kojoj je i dalje više od 900 radnika ipak nije u blokadi, i to zahvaljujući dobivenoj privremenoj mjeri zastoja s ovrhama, no predstečajni postupak formalno još nije otvoren. Takvo stanje potvrđuju i posljednji podaci Fine i Poslovne Hrvatske. No, istodobno je nad City Exom sve veći upitnik kako se bliži 3. lipnja, rok koji je odredila Fina za dostavu dokumentacije, inače potrebne da bi se ostvario status predstečajnog dužnika. Što zapravo slijedi i je li to predstečaj ili nešto gore, pitanje je koje konkurenciju i te kako zanima, a razlozi su logični.

 

900radnika

zapošljava City Ex

Obujam poštanskoga biznisa City Exa, iako daleko manji nego u zlatnim godinama, privlačan je ostalim tržišnim akterima. U tom je smislu izgledno tržišno preslagivanje, a uz primat koji po tržišnom udjelu drži Hrvatska pošta, mogao bi profirati i Weber Escal, dio grupacije Austrijske pošte, osvajanjem druge pozicije. Nju drži City Ex, no ako se tvrtka u problemima njih ne riješi, raspodijelit će se dio tržišta koji je držala. Hoće li to biti prilika za rast državne Pošte, Webera ili moguće Tiska, nepoznanica je.

Što se tiče paketne distribucije, lider na tržištu je Overseas Express, koji je nedavo ušao i u paketnu distribuciju na kioscima, tržišnu nišu koju je dosad držao Tisak putem svoje mreže kioska diljem Hrvatske. Druga je po veličini tržišnog udjela Hrvatska pošta, a slijedi City EX, koji je, tvrde poznavatelji, imao velike gubitke na paketima. Tisak, pak, ima kioske u cijeloj zemlji i da neke ne bi zatvarali i otpuštali radnike, sigurno bi pozdravio povećanje količine paketa, kaže jedan izvor.  

Pljenidba

'To je porezna tajna'  

Što je Porezna učinila s rješenjem o pljendibi pokretnina za 3,4 mil. kn duga? U odgovoru se pozvala na obvezu čuvanja porezne tajne propisane Općim poreznim zakonom. "Kako se traženi podaci odnose na radnje i mjere koje se mogu poduzeti u pojedinačnom slučaju predstavljaju podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, odnosno podatke kojima porezno tijelo raspolaže u vezi s poreznim postupkom, radi se o podacima iz članka 8. stavka 1. OPZ-a koje je porezno tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu, pri čemu se ta obveza odnosi na sve službene osobe, vještake i druge uključene u postupak. Obveza čuvanja porezne tajne je povrijeđena ako se činjenice koje je porezno tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu neovlašteno koriste ili objave."

Komentirajte prvi

New Report

Close