Nenad Končar već u direktorskoj fotelji?

Autor: Marija Brnić , 02. lipanj 2015. u 22:00
Nenad Končar, Kermas energija/Robert Anić/PIXSELL

Direktoru Jakovu Validžiću, koji je 20 godina na čelu te tvrtke, mandat nije produljen. Predložena zamjena: N. Končar te V. Vidak Buljan.

I prije nego što se službeno okonča predstečajna nagodba Hotela Medena i njome novi vlasnik postane Kermas energija, direktor te tvrtke Nenad Končar trebao bi doći na čelo trogirskoga hotelijera.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na čelu s Mladenom Pejnovićem donijelo je ovih dana izvanrednu odluku kojom Nadzornom odboru Hotela Medena odobrava Končarev izbor za novog direktora. Pripremljena je, pak, i rezervna opcija za slučaj da se Končarevo imenovanje pokaže sukobom interesa. Alternativa je Velimir Vidak Buljan. Ovakva odluka na lokalnoj je razini dočekana s nevjericom jer je predstečajni postupak zapeo na pravosudnoj razini, pa se s pravom postavlja pitanje može li se predstavnik mogućeg budućeg vlasnika već imenovati na tu dužnost. Dosadašnji direktor Jakov Validžić, inače je na čelu trogirskog hotelijera punih 20 godina, i po dugovječnosti na čelnoj poziciji, posebice u državnom poduzeću, ubraja se u društvo rekordera.

 

20godina

Validžić je bio na čelu Hotela Medena

Posljednji petogodišnji mandat mu je istekao s 1. lipnjem. Međutim, premda se čeka skora promjena vlasničke strukture, a time i vjerojatno novo kadrovsko pojačanje na čelu tvrtke, mandat Validžiću nije i produljen. Skupština Hotela Medena, zbog pokretanja predstečajnog postupka nad tim gubitašem, nije mu, naime, dala i razriješnicu za poslovanje u prošloj godini, pa je novi izbor i natječaj, kako objašnjavaju u Ministarstvu turizma, na čije se prijedloge poziva i Upravno vijeće CERP-a, bio neizbježan. Nadzorni odbor Medene prije mjesec dana objavio je javni natječaj za direktora trogirske tvrtke, a kao najbolje ocijenjene među kandidatima Ministarstvu turizma predložili su Nenada Končara te Velimira Vidaka Buljana.

Tko je, pak, od njih dvoice s 1. lipnjem i postavljen na kormilo Medene, do zaključenja ovog broja nismo dobili službenu informaciju. Država je svoje prijedloge dala, pa je izbor na NO-u. U sudskom registru još nije evidentirana promjena direktora Medene, a u samom poduzeću na upit o direktoru govore o gospodinu Validžiću, uz naglasak da se ne može javiti na poziv jer je upravo otišao iz tvrtke. Nenad Končar trenutačno je u Rusiji, pa nismo dobili informaciju o njegovu statusu u Medenoj.

Moguća zamjena za direktora Medene, Velimir Vidak Buljan, inače je bivši gradonačelnik Makarske, SDP-ovac, koji je za mandata početkom dvijetisućitih prozivan i tužen zbog kršenja propisa i zlouporabe položaja. No, na kraju je oslobođen Uskokovih optužbi. Njegova tvrtka Miva-Mak za trgovinu, s kojom je Grad Makarska pod njegovim upravljanjem sklapao soporne ugovore, posljednjih godina posluje s teškoćama, malim prihodima (lani 61 tisuću kuna), a prema podacima Poslovne.hr ima i blokiran račun. S dolaskom Kukuriku koalicije bio je dvije godine postavljen u Nadzorni odbor Hotela Živogošće. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poštovana gđo. Brnić
danas sam pročitao vaš članak,budući da sam informiran da je i on utjecao na Nadzorni odbor u konačnom izboru direktora hotela “Medena”.
Ne osporavajući vaše pravo da pišete po svojoj savijesti i informacijama koje imate, indikativno je da ste veliki dio odvojili na opis mog imena i malog dijela moje poslovne karijere, sa posebnim osvrtom na kaznene prijave koje su protiv mene podnesene u jeku predizborne kampanje 2001 godine i za koje sam na sudu u dokazivanju nevinosti proveo punih 14 godina te pravomčnom odlukon Vrhovnog suda 2014 godine bio oslobođen svih optužbi i one su odbačene. Ne znam koji je cilje isticanja tih podataka uz moje ime. Nspisali ste da sam bio i član nadzornog obora Hotela Živogožđe. Sve je to istina, ali ste propustili napisati da sam posljednje dvije godine bio direktor Kampa i apartmana Vranjica Belvedere d.d. iz Seget Vranijce , te da sam kao direktor tvrtke proveo i uspješno okončao jednu od najuspješnijih predstečajnih nagodbi i sektoru turizma RH što je višekratno u svijim istupima isticao i ministar turizma. (ista je provedena bez smanjena temeljnog kaptala i vrijednosti dionica). Usputno navodima da je to razlog što je moja privatna tvrka Miv amak d.o.o. bila neaktivna posljedje dvije godine jer sam upravljačka prava prenio na dugu osobu.
Istaknuli ste simpatičnu činjenicu da je gospodin Jakov Validžić već 20 godina direktor hotela Medena, ali niste naveli da Hotel Medena u svih tih 20 godina ostvaruje gubitak u poslovanju i da on danas komulativno iznosi cca. 60.000,000,00 kuna. I to je jedan razloga zašto je tvrka u predstečajnoj nagodbi.
O potencijalnom sukobu ineteresa pa čak i mogučem pogodovanju pri izboru gospodina Končara na mjesto direktora Hotela Medena neću ni govoriti. O tome presudite sami. Za direktora se Hotela Medena se bira direktor tvrtke koja je najvjerojatnije budući kupac Hotela Medena ??????

S poštovanjem
Velimir Vidak-Buljan

New Report

Close