‘Nema preokreta i novca iz EU bez fiskalne decentralizacije’

Autor: Bernard Ivezić , 17. rujan 2014. u 22:00
S otvaranja Zagreb business summita/J. Galoić/PIXSELL

Nećemo moći povući 100 mil. kuna bez jače decentralizacije, poručio Josipović.

Trinaest godina od početka puzajuće fiskalne decentralizacije, odnosno prepuštanja djela kontrole nad poreznim i inim javnim sredstvima s Vlade na lokalne zajednice, ubrzanje tog procesa postalo je prvorazredna gospodarska tema.

Predsjednik RH Ivo Josipović u srijedu je na otvaranju Zagreb business summita izjavio da bez znatno jače fiskalne decentralizacije do 2020. iz EU nećemo moći povući više od 100 milijardi kuna. Ministrima i gradonačelnicima najvećih gradova okupljenim na ZV-u Josipović je poručio da bi to značilo propustiti priliku za gospodarski preokret. "U idućih sedam godina iz EU možemo privući ekvivalent jednog državnog proračuna, ali bez snažne fiskalne decentralizacije nećemo moći do tih sredstava", naglašava Josipović.Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže da to nije bitno samo zbog EU već i zbog investitora. Danas su, naime, gradovi ti koji i iz EU i od investitora privlače investicije. Istaknuo je kako stvaranje bolje poslovne klime koči politika.Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar smatra da se rješenje mora pronaći jer bez investitora i njihova rada ni lokalne samouprave neće moći opstati.

Rekao je da su investitorima na lokalnoj razini glavni problemi GUP i nerješeni imovinski-pravni odnosi, more dokumentacije i na kraju javna nabava koja se proceduralno odugovlači i tako pretvara u cirkus. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da je Hrvatska apsolutno najbolja u privlačenju investicija u regiji. Građani, objasnio je, imaju drukčiju sliku jer se tako želi prikazati kroz medije. "Priča o investitoru koji je bez problema zaposlio 250 ljudi dobivaju u medijima fusnotu, a beznačajni investitori, koji nemaju ni znanja ni novca da realiziraju projekte, ali zato imaju probleme, dobivaju naslovnice", istaknuo je Vrdoljak. Napomenuo je da imaju problema s lokalnim i regionalnim samoupravama koje su kočile investicije iako bi time djelom rješile pitanje visoke nezaposlenosti.

Iskustva Ivice Glavana, gradonačelnika Sinja, bliža su onima koje ima zagrebački gradonačlenik. Naveo je kako ne može do djela ministara i da bi zato volio živjeti u zemlji gdje će na službeni dopis dobiti odgovor u svakom ministarstvu.Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, potvrdio je da su razlike u upravljanju od grada do grada vrlo velike. S nekima su ostvarili jako dobru suradnju, zhavaljujući kojoj su složili popis od sto lokacija po cijeloj Hrvatskoj gdje se odmah može investirati. "No, mi radimo isključivo potporu investicijama u industriju i turizam, odnosno one koje će zapošljavati velik broj ljudi, a koliko je Hrvatska interesantna ulagačima, govori podatak da je prije stotinjak tvrtki godišnje tražilo potpore, dok je u posljednjih godinu i pol taj broj povećan na 300", zaključuje Novinić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close