Nema investitora za ACI bez produženja koncesije

Autor: Marija Crnjak , 20. listopad 2014. u 08:19
U idućih 15 godina istječu koncesije/ Ivana Ivanović/PIXSELL

Novi prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne predviđa produženje koncesije niti bilo kakvo obeštećenje investitora.

Novi prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne predviđa produženje koncesije niti bilo kakvo obeštećenje investitora, zbog čega su upitne sve buduće investicije u marinama, upozoravaju investitori i vlasnici marina.

Država međutim ne namjerava izmijeniti sporne odredbe, što je na Danima hrvatskog turizma održanim krajem prošlog tjedna u Opatiji potvrdio ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić."U idućih 15 godina istječu državne koncesije u marinama, a novi prijedlog ne predviđa njihovo produženje. Kako da mi investiramo u nove objekte i njihovu kvalitetu ako nemamo garanciju da nam to ulaganje neće propasti, jer ga ne možemo vratiti u 15 godina, niti možemo očekivati obeštećenje. Kako država u tim okolnostima može tražiti strateškog partnera za ACI, ako se ne pronađe neki model produženja koncesije", pitao je na Danima turizma Krešimir Žic, vlasnik marine Punat, koja je ujedno i dobitnik ovogodišnje nagrade Turistički cvijet za marinu godine.

 

249milijuna

kuna država traži na ponovljenom natječaju za Imperial Rab

Ministar Hajdaš Dončić odbio je bilo kakvu mogućnost produljenih koncesija. "Pomorsko dobro je opće dobro i svi ulagači imaju jednake uvjete u dobivanju koncesije. Nakon isteka koncesije država raspisuje novi natječaj. To je tržišno nadmetanje i sve drugo bila bi potpora", kazao je minustar Hajdaš Dončić.Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović najavio je da se u novom pokušaju prodaje hotelskih kuća Maestra, Plat i Imperial Rab neće mijenjati cijena, budući da se radi o tvrtkama koje nisu u gubicima. Naime, nakon što su investitori na pozivnim natječajima u proljeće pokazali značajan interes za kupnju tri hotelske kompanije, DUUDI i  CERP su pred ulagače su stavili nemoguće uvjete.

Najspornija je bila stavka da se kupnja mora pokriti vlastitim sredstvima, bez kredita. Na tome su u proteklih nekoliko tjedana pala sva tri natječaja, nakon čega je opet raspisan pozivni natječaj. Država za Plat od investitora traži oko 100 milijuna kuna, 249 milijuna za Imperial Rab, te 168 milijuna za Maestral. "Prodaja tih hotelskih kuća za nas je bila poraz, ali smo dobili dokaz da ne rasprodajemo državnu imovinu. Mijenjat ćemo sve druge uvjete osim vrijednosti objekata, jer prvi put u prodaji imamo grupu tvrtki koja nisu gubitaši i ne želimo ih dati ispod cijene", kazao je Pejnović.

Komentirajte prvi

New Report

Close