‘Nedostatak radnika prijetnja je cijelom gospodarstvu’

Autor: Valentina Wiesner/VL , 19. rujan 2018. u 21:59
Kako do radne snage pitanje je br. 1/Fotolia

U ovoj godini očekuju rast BDP-a od tri posto pa usporavanje na 2,9% u idućoj. Rizici su Uljanik, Petrokemija…

Nedostatak radne snage ne samo da stvara pritisak na povećanje plaća, nego može dovesti i do ugrožavanja rasta pojedinih sektora pa i čitavog gospodarstva, upozoravaju analitičari Ekonomskog instituta u novom Croatian Economic Outlooku.

Kažu da je ostvarenje dugoročnih stopa rasta u okruženju bez ili s niskim rastom zaposlenosti malo vjerojatno, posebno u gospodarstvu temeljenom na uslugama. Ipak, očekuju snižavanje stope nezaposlenosti na 9,9% u 2018. i 8,8% u 2019. U ovoj godini očekuju rast BDP-a od 3% pa 2,9% u 2019. Inducirat će ga snažna domaća potražnja, a negativan će utjecaj imati neto vanjska trgovina.

Od 3% ovogodišnjeg rasta, 4,3 postotna boda odnose se na domaću potražnju, dok vanjska trgovina ima negativan doprinos od 1,3 postotna boda.

Usporavanje rasta izvoza anulirat će, smatraju, daljnji rast raspoloživog dohotka, uz umjerenu inflaciju i povećanje potrošačkog optimizma te i dalje niske kamatne stope. Dogodine će i osobna i državna potrošnja usporiti na 3,8 postotnih bodova, a neto vanjska trgovina donijet će minus od 0,9 postotnih bodova unatoč snažnijem rastu izvoza. Prognoziraju i da će potrošnja kućanstava rasti 3,8 posto u 2018. te usporiti na 3,1 posto u 2019.

Pozitivan efekt imat će i bolje povlačenje novca iz EU i rast državne potrošnje od 2,6 posto u 2018. Mogući rizici za javne financije su troškovi restrukturiranja Uljanika i Petrokemije, moguće tužbe vezane uz Agrokor, dugovi u zdravstvu…

Komentirajte prvi

New Report

Close