Ne zna se tko će platiti 75 milijuna kuna za infrastrukturu projekta golfa na Srđu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2016. u 10:03
Arhivska fotografija: Jurica Galoić / Pixsell

Iz inicijative “Srđ je naš” u petak su poručili kako u posljednje dvije godine sudovi mahom “proglašavaju nezakonitim odluke na kojima se temelji projekt apartmanizacije Srđa”, no usprkos tome, nastavlja se s pogodovanjem investitoru.

Koordinator inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor izjavio je u petak u Dubrovniku kako će se iz gradskog proračuna platiti 75 milijuna kuna za infrastrukturu za projekt golfa na Srđu, a iz tvrtke "Razvoj golf" poručuju kako nije točno da će građani na bilo koji način platiti izgradnju infrastrukture za potrebe Golfskog parka Dubrovnika.

 Iz inicijative "Srđ je naš" u petak su poručili kako u posljednje dvije godine sudovi mahom "proglašavaju nezakonitim odluke na kojima se temelji projekt apartmanizacije Srđa", no usprkos tome, nastavlja se s pogodovanjem investitoru.

 "Daleko od očiju javnosti vode se pregovori o financiranju infrastrukture na Srđu. Ono što je jasno na temelju dosad izdanih dozvola jest kako je investitor u infrastrukturu Grad Dubrovnik, te je Grad Dubrovnik onaj koji neće platiti samo izgradnju infrastrukture, nego i komunalni doprinos. Iz prijedloga proračuna za 2017. i projekcija za 2018. i 2019. vidljivo je da se iz džepa građana planira izvući 75 milijuna kuna kojima se financira pristupna cesta za privatni projekt apartmanizacije Srđa. Pitanje je koliko će se još našeg novca platiti iz budžeta raznih javnih poduzeća, poput, primjerice, Vodovoda Dubrovnik", rekao je Capor.

 Enes Ćerimagić iz Zelene akcije rekao je kako su je prije nekoliko dana u Zagrebu sastali čelnici dubrovačke tvrtke Vodovoda i predstavnici tvrtke "Razvoj golf", a razgovarali su, kako tvrdi, o tome kako pronaći način kojim bi Vodovod Dubrovnik "preuzeo financijske obaveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu bez odobrenja Gradskog vijeća".

 "Upravo je Vodovod Dubrovnik najočitiji primjer kako se nastoji prevariti građane i izigrati obećanje iz 2013. da građani neće platiti ništa za infrastrukturu na Srđu. Naime, 7. prosinca u Zagrebu održan je sastanak direktora Vodovoda Valentina Dujmovića i predstavnika 'Razvoj golfa'. Tema razgovora bio je pronalazak načina kojim bi Vodovod preuzeo financijske obaveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu bez odobrenja Gradskog vijeća. Gradonačelnik je ujedno i većinski član skupštine društva Vodovod Dubrovnik", istaknuo je Ćerimagić te dodao kako je "dogovoreno 'smekšavanje' protivnika projekta golfa na Srđu tako da 'Razvoj golf' donira 12 milijuna Vodovodu za potrebe zacjevljivanja vodoopskrbnog tunela ispod Srđa".

"Donacija od 12 milijuna kuna je bacanje prašine u oči građanima i totalna prijevara jer nam je 2013. govoreno da će investitor platiti ne samo zacjevljenje tunela, nego i svu ostalu infrastrukturu. Grad je već počeo preuzimati obaveze izgradnje infrastrukture na Srđu i mi se ovim putem pitamo hoće li na kraju građani platiti sve", rekao je Ćerimagić.

 Iz tvrtke "Razvoj golf" opovrgnuli su te navode te istaknuli kako nije točno da će građani na bilo koji način platiti izgradnju infrastrukture za potrebe Golfskog parka Dubrovnika predviđenog na brdu Srđu. Ustvrdili su kako su donošenjem Urbanističkog plana uređenja i daljnjom projektnom dokumentacijom definirane pojedine funkcionalne cjeline projekta, poput golfskog igrališta, vila, sportskih sadržaja, hotela, javne površine unutar projekta i javna infrastruktura, to jest javne prometnice.

 "U odnosu na tzv. komercijalne sadržaje projekta, nije sporno da je njihov investitor privatni nositelj projekta, koji će prilikom ishođenja dozvola na gradnju platiti komunalni doprinos Gradu Dubrovniku, a koji se procjenjuje na 210 milijuna kuna, što je jedan od najviših iznosa komunalnog doprinosa koji bi bilo koji privatni investitor trebao uplatiti u Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju 'Razvoj golfa'. Ističe se kako se u skladu sa zakonskim odredbama izgradnja javne infrastrukture financira iz financijskih sredstava komunalnog doprinosa i ostalih prihoda jedinica lokalne samouprave, pri čemu "formalni investitor projekata javne infrastrukture", kao npr. javnih prometnica, može biti samo jedinica lokalne jedinice, tj. u ovom slučaju Grad Dubrovnik.

 "U ovom slučaju, s obzirom na to da uplata komunalnog doprinosa dospijeva tek nakon ishođenja građevinskih dozvola, investitor je Gradu Dubrovniku predložio model po kojem bi investitor predujmio sredstva koja su potrebna za izgradnju javne infrastrukture, odnosno navedenu infrastrukturu bi samostalno izgradio i predao u vlasništvo Gradu Dubrovniku, dok bi se navedeni iznos prebio s komunalnim doprinosom kada bude dospio", tvrde iz "Razvoj golfa" te dodaju kako spomenuta izgradnja infrastrukture neće koristiti samo Golfskom parku Dubrovniku, nego i stanovnicima obližnjeg naselja Bosanke. Zaključili su i kako se protiv tog projekta vodi kampanja bez uvida u činjenice koje je investitor pravodobno predočio Gradu kao i prijedlog sporazuma kojim bi se na transparentan način omogućila izgradnja infrastrukture za potrebe projekta iz sredstava investitora.

Komentirajte prvi

New Report

Close