‘Ne pogodujemo nikome u postupku remonta borbenih zrakoplova’

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2013. u 14:29
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

MORH je dostavio reagiranje vezano uz medijske napise koji se bave nabavkom i remontom borbenih zrakoplova.

MORH je dostavio reagiranje vezano uz medijske napise koji se bave nabavkom i remontom borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Reagiranje prenosimo u cijelosti.

"Vezano za napise koji se posljednje vrijeme učestalo objavljuju u dnevnom tisku, a bave se nabavkom i remontom borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstvo obrane donosi sljedeće reagiranje.

Kako je već javno objavljeno, pozivi za sudjelovanjem u nadmetanju za remont i nabavku zrakoplova MiG 21, s vremenskim rokom za dostavu ponuda od mjesec dana, poslani su dvjema tvrtkama u Rumunjskoj i Ukrajini i to nakon brojnih razgovora i konzultacija na stručnoj razini s potencijalno zainteresiranim ponuđačima.

Jedini interes koji MORH pritom zastupa je interes Republike Hrvatske.

Demantiramo insinuacije da se tijekom postupka nabave i remonta zrakoplova MiG 21 na bilo koji način pogoduje jednom zainteresiranom ponuđaču. Spomenuti postupak provodi se potpuno transparentno, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i sukladno Uredbi o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti i kao takav bit će proveden s ciljem zadržavanja sposobnosti kontrole i zaštite nacionalnog zračnog prostora. Jedini kriteriji pri odabiru ponuđača bit će sposobnost ponuditelja, ocjena ponude te cijena.

Također, odbacujemo bilo kakvu povezanost s kriminalnim grupama, s kojima se MORH dovodi u vezu u pojedinim novinskim člancima objavljenim u posljednjih mjesec dana, u kojima autori potpuno neosnovano i bez ikakvih dokaza insinuiraju da je remont borbenih zrakoplova potencijalno koruptivan posao. Ponavljamo kako je neistina da MORH u ovom poslu pogoduje bilo kojoj zainteresiranoj tvrtki te da se ugovaranje remonta zrakoplova pokušalo napraviti direktnom pogodbom, kako je navedeno u Večernjem listu od 2. travnja ove godine, u posljednjem od niza članaka koji se bave ovom temom. Slične insinuacije sustavno se pojavljuju u domaćem tisku od kada je MORH krajem prošle godine odlučio pitanje borbenog zrakoplovstva privremeno riješiti remontom postojeće eskadrile.

Napominjemo da nikakvi lobiji, kako se to često insinuira u novinskim člancima, ne mogu utjecati na odabir ponuđača. Povjerenstvo koje će biti zaduženo za ocjenu pristiglih ponuda i normativno je razdvojeno od stručne skupine koja je izradila tehničku specifikaciju. Podsjećamo da je ministrovim Naputkom o provedbi postupaka nabave u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama propisano da u postupku javne nabave kao ovlašteni predstavnici naručitelja ne mogu biti imenovane osobe koje su sudjelovale u izradi tehničkih specifikacija.

Evidentno je stoga da dio novinskih napisa, koji se bave remontom i nabavkom borbenih zrakoplova, za cilj imaju kontinuirano stvaranje pritiska na MORH od strane skupina zainteresiranih za taj posao."

Komentirajte prvi

New Report

Close