‘Ne plašite se izvoza u SAD, samo pazite na oznake i pakiranje’

Autor: Božica Babić , 27. svibanj 2015. u 16:18
U SAD izvozimo širok spektar proizvoda, od čokolade do vina/Marijan Sušenj/PIXSELL

Lani je u SAD-u evidentirano 7600 uvoznih pošiljki iz RH, a njih se 55 posto odnosi na hranu, a 40 posto su lijekovi.

Nije zabilježen nijedan eksces vrijedan spomena, što svjedoči da smo izgradili sustav koji u cijelosti funkcionira pouzdano, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući u utorak godišnju Konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane, koju već deveti put organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK).

"Ne plašite se izvoza hrane u SAD jer je ključni uvjet da proizvodi koji ulaze na američko tržište zadovoljavaju standarde kakvoće koje imaju istovjetni proizvodi naših lokalnih proizvođača", pozvao je hrvatske tvrtke neka više izvoze u tu zemlju Donald Prater, vršitelj dužnosti direktora Američke agencije za hranu i lijekove. "Najvećim dijelom proizvodima se odbija ulaz na tržište SAD-a zbog toga jer nisu dobro označeni i odgovarajuće pakirani te zbog alergena", rekao je Prater te naveo kako je tijekom 2014. evidentirano 7600 uvoznih pošiljki iz RH, a njih se  55 posto odnosi na hranu, a 40 posto su lijekovi. Iz RH se u SAD uvozi doista vrlo širok spektar proizvoda, podsjetio je Prater i spomenuo začine, čokolade, kekse, marmelade, vina…

Paolo Caricato iz Glavne uprave za sigurnost hrane i zdravlja Europske komisije više od 250 sudionika konferencije upoznao je s aktualnostima koje se u tom sektoru pripremaju za provedbu u ovoj i 2016. godini. Jedna od najvažnijih tema s te liste povratak je korištenju životinjskih proteina u stočarstvu i peradarstvu. "No, kako se opet ne bi ponovile stare pogreške provedba će biti pod golemim povećalom jer je cilj izbjeći kanibalizam. Stoga se raspravlja o dopuštanju prihrane peradi proteinima svinjskog podrijetla i obratno", rekao je Caricato.

Upozorio je i na sve veći  problem kampilobakterije u peradarstvu, gdje se, za razliku od salmonele koja je stavljena pod kontrolu, stanje pogoršava, a kao žarišne točke izdvojio je sjeverne članice EU te Španjolsku i Portugal. Novi zakonodavni i provedbeni akti, čiji je cilj što cjelovitija informiranost potrošača, donose niz promjena. Tako su, primjerice, neki od detalja koje je iznijela pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina sljedeći: kod meda i svih vrsta svježeg mesa od travnja 2015. obvezno je navođenje zemlje podrijetla. Ako je pak riječ o hrani koja je prije stavljanja na police trgovina čuvana u smrznutom stanju, taj se podatak također obvezno mora navesti u deklaraciji.

Ministarstvo je izradilo mini vodič za poslovnu zajednicu u kojemu su svi koraci važni u postupku zaštite proizvoda. Najavila je i za kraj svibnja natječaj koji će trajati do 29. srpnja, a njime će proizvođačima biti sufinancirani troškovi izrade specifikacija u zaštiti izvornosti ili zemljopisnog podrijetla proizvoda. "Srbija je lider u proizvodnji hrane na tržištu Cefte, što smatramo odličnim treningom za pripremu ulaska u članstvo EU. Svjesni smo toga da ne možemo konkurirati europskim proizvođačima mlijeka i svinjetine, naš džoker za tržište Unije bit će voće i povrće", pohvalio se Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Pokušali su, rekao je, iskoristiti ruski embargo prema članicama EU i povećati izvoz hrane na to tržište. No, očekivani rezultat nije zabilježen. "Istina je da naš izvoz u Rusiju nije opterećen carinama, ali je prilagodba proizvodnih objekata ruskim standardima vrlo zahtjevna i skupa, pa su mnogi zainteresirani odustali od izvoza", objasnio je.  

Savjet IFIC-a

U ekscesima mediji vam moraju biti partner

Dave Schmidt, predsjednik i izvršni direktor IFIC-a, govorio je o suradnji proizvođača i medija u kriznim situacijama. "Cilj je proizvođača minimalizirati rizik i strah potrošača te izvući maksimalni benefit. Dođe li do ekscesa, mediji vam moraju biti partner. Novinari imaju kratke rokove, surađujte s njima i dajte im podatke koje možete. Iskažite empatiju odmah, a potom ažurno iznesite i ostale činjenice kako bi se problem riješio na zadovoljstvo svih", savjetovao je Schmidt.   

Komentirajte prvi

New Report

Close