Natječaji za CO i HPB moraju proći i test pravila o državnim potporama

Autor: Jadranka Dozan , 06. svibanj 2013. u 22:00
Olgica Spevec (AZTN) upozorila je na primjer privatizacije austrijske Burgenland banke/PIXSELL

Kupac mora biti onaj tko ponudi najviše. Sve drugo, poput uvjetovanja zadržavanjem radnika, privatizaciju dovodi u pitanje.

Ministar financija Slavko Linić najavio je nedavno da natječaji za prodaju Croatia osiguranja (CO) i Hrvatske poštanske banke (HPB) idu potkraj travnja ili početkom svibnja.

Objave se još čekaju, ali u međuvremenu je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) skrenula pažnju na pravila o državnim potporama o kojima treba voditi računa (i) u procesima privatizacije jer u protivnom mogu i zapeti. Nakon što je o tome na jednom skupu progovorila ravnateljica AZTN-a Olgica Spevec, u najnovijem newsletteru Agencije to je i središnja tema. Ukratko, država bi se u slučajevima privatizacije trebala ponašati kao bilo koji privatnik te bi trebala težiti ili maksimalnom prihodu ili što manjem gubitku pri prodaji. Kupac, dakle, mora biti onaj tko ponudi najvišu cijenu. Sve drugo, poput uvjetovanja zadržavanjem radnih mjesta ili djelatnosti, potpada pod Zakon o potporama, a time se privatizacija dovodi u pitanje. S obzirom na dosadašnje spekulacije o mogućim interesentima, favoritima i preferiranim modelima za CO i HPB (ali i još nekim najavljenim prodajama, poput HŽ Carga), ta pravila treba dobro proučiti.

 

3milijarde

kuna država planira prikupiti privatizacijom

To sugerira i primjer sudske odluke u slučaju privatizacije austrijske banke Bank Burgenland. Kako prenosi AZTN, Europska komisija je donijela odluku da se regionalna uprava pokrajine Burgenland kao vlasnik banke nije ponašala kao privatni prodavatelj kada je banku prodala osiguravatelju Graweu. Odbila je ponudu austrijsko-ukrajinskog konzorcija koji je nudio najvišu cijenu (za koju je tvrdila da je nerazumno visoka). Opravdala je to stavom regulatora da iz ponude konzorcija nije bilo razvidno hoće li zadržati obilježja regionalne banke. Opći sud EU, međutim, podržao je odluku EK naglasivši da bi, da je banku prodavao privatnik, on prihvatio gotovo 50% povoljniju ponudu ne propitujući je li previsoka i zašto. 

Smjernice za privatizaciju

Javni i bezuvjetan natječaj, najviša cijena
Smjernice EK o načinu i uvjetima odvijanja privatizacije koji ne uključuju državnu potporu predviđaju sljedeće:

  • prodaja se treba provesti javnim natječajem koji je otvoren za sve potencijalne kupce, javno objavljen i bezuvjetan (u odnosu na buduću djelatnost, zadržavanje razine zaposlenosti i sl.)
  • treba prihvatiti ponudu onog kupca (investitora) koji je ponudio najvišu cijenu
  • ponuđaču treba dati dovoljno vremena i informacija za ispravnu procjenu društva

Komentirajte prvi

New Report

Close