Nastavak smjena u tvrtkama, danas ‘pada’ trojac HAC-ONC-a

Autor: Josip Bohutinski/VL, Lidija Kiseljak/VL , 17. ožujak 2016. u 11:15
Marija Cvrlje, Boris Huzjan i Krešimir Kvaternik/S. Strukić/PIXSELL

Na Skupštini tvrtke smijenjeni će biti Slavica Grđan, Krešimir Kvaternik i Marija Cvrlje.

Tročlana uprava Hrvatskih autocesta – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) bit će smijenjena danas na skupštini tvrtke. Odluku o smjeni predsjednice i članova Uprave Slavice Grđan, Krešimira Kvaternika i Marije Cvrlje donijet će predstavnici vlasnika te tvrtke, predsjednici uprava HAC-a i ARZ-a, Davor Mihovilić i Josip Šala.

Novu upravu HAC-ONC-a činit će Josip Draženović, dosad direktor građenja u HAC-u, te Boris Huzjan, dosadašnji direktor tehničkog sektora i EU projekata u ARZ-u.  Razlog smjene želja je nove Vlade da postavi svoje ljude kako bi proveli resturkturiranje u sklopu rješavanja dugova za autoceste. Sindikati su novom ministru prometa Olegu Butkoviću poručili da neće pristati ni na kakve rezove u sklopu restrukturiranja ostane li sadašnja uprava. Grđan, Kvaternik i Cvrlje imenovani su u  nju u srpnju 2015.

Oni nakon smjene imaju prvo na tri mjeseca pune plaće i tri mjeseca 50 posto plaće ili mogu ostati u HAC-ONC-u na nekom drugom radnom mjestu. Smjene u HAC-ONC-u, pa i ranije na HRT-u, tek su početak niza smjena koje će se uskoro dogoditi u svim državnim tvrtkama, koje još vode ljudi koje je postavila bivša Vlada. No, pitanje je što s uredbom koju je donijela bivša vlada, u dogovoru s Europskom komisijom, prema kojoj bi se u važnijim državnim tvrtkama čelnici birali javnim natječajem ili uz pomoć head huntera.

To se, doduše, ne odnosi na HAC-ONC, koji je ovisno društvo HAC-a i ARZ-a. Nova Vlada nastavlja s tom politikom, no kako kaže predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban, rade na izmjenama uredbe. A cilj je ubrzavanje procesa u odabiru direktora javnih tvrtki kako bi se ubrzala procedura njihova izbora.  

Javni će natječaji ostati, no skratit će se njihov postupak na manje od predviđena dva mjeseca. Head hunteri će biti samo alternativa, što znači da će Vlada biti sklonija javnim natječajima. Smanjit će se i potrebno traženo radno iskustvo s 10 na pet godina. Već je krenuo i postupak izbora članova novih nadzornih odbora u nekim tvrtkama poput HAC-a, ARZ-a, Hrvatskih cesta, tvrtki iz sustava HŽ-a… Za HEP koji vodi nestranački Perica Jukić o novoj osobi još se ne govori, kao i o smjeni nestranačkog Ivana Pavelića, čelnika Hrvatskih šuma, ali za kojeg se isto tako zna da je blizak bivšem ministru Tihomiru Jakovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close