Narodne novine izbacuju IN2 iz igre da bi kupile strani softver

Autor: Bernard Ivezić , 19. studeni 2013. u 22:01
Natječaj je na noge digao domaće softverske proizvođače/FOTOLIA

Udruženje za IT pri HGK traži preispitivanje natječaja, u Narodnim novinama tvrde da je sve po zakonu.

Državna tvrtka Narodne novine raspisala je javni natječaj kojim želi domaći ERP, koji je razvila i održava najveća hrvatska softverska tvrtka IN2 grupa, zamijeniti isključivo stranim ERP rješenjem eliminirajući iz javljanja na natječaj ne samo IN2 nego i sve domaće proizvođače.

U branši se komentira da se zbog toga na natječaj mogu javiti isključivo prekupci njemačkog SAP-a te američkog Microsofta i Oraclea.Natječaj je na noge digao domaće softverske proizvođače, jer je riječ o navodno najvećem ERP poslu u Hrvatskoj od početka krize vrijednom 7 milijuna kuna bez PDV-a.Akciju protiv takva natječaja podigao je Blaženko Carević, direktor dubrovačke tvrtke Laus CC, čiji ERP domaće proizvodnje među inima koriste Ministarstvo obrane, Tisak i ZET. On kaže da se ponavlja situacija kao s HRT-om 2010. godine, koji je raspisao natječaj u kojem je tražio da se u ponudi navede ime "svjetskog" proizvođača ERP-a koji tvrtka preprodaje, pet referenci u tvrtkama s više od tisuću radnika, ugovori s tim tvrtkama od barem 2,5 mil. kuna i 50 stručnjaka spremnih za projekt.

"Narodne novine sada traže isto jer je jedan od diskriminacijskih uvjeta da ERP mora biti lokaliziran u najmanje pet zemalja, i to članica EU15", kaže Carević.Podsjeća na to da EU danas ima 28, a ne samo 15 članica takozvane zapadne Europe. "Ne mogu suditi zašto su to Narodne novine učinile jer je uvijek moguće da tvrtka nije zadovoljna postojećim rješenjem, ali nema pravo zbog toga iz natjecanja isključiti sve domaće proizvođače", kaže Carević.

Na Carevićev je dopis Vladi i gospodarskim udruženjima reagiralo Udruženje za IT pri HGK, koji je osudilo postupak Narodnih novina i traži preispitivanje natječaja. Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2, koji je ujedno predsjednik tog udruženja, kaže da on zbog toga što Narodne novine koriste njegov ERP nije sudjelovao u toj reakciji. "Ogradio sam se da ne budem u sukobu interesa i jedino što mogu reći jest da smo probali naći rješenje, ali to se očito ne želi postići", kaže Mandić.U branši se procjenjuje da bi zamjena ERP-a mogla stajati oko 15 mil. kn jer će NN paralelno morati plaćati i ERP grupi IN2. U Narodnim novinama kažu da su već primili prijave zainteresiranih, no ne žele reći o kome je riječ. "Mi smo neutralni, dokumentacija nigdje ne spominje ili uvjetuje domaćeg ili stranog proizvođača", ističu i tvrde da je sve po zakonu.

D. Oreščanin

'Farbanje tunela u IT-u'

Iz Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx kažu da nisu uključeni u natječaj, ali da su za poštovanje zakona na tržištu na kojem se posluje. Dražen Oreščanin, predsjednik CISExa, izjavio je kako Hrvatska ima Zakon o javnoj nabavi koji treba poštovati. "Svjedoci smo da je prije bilo jako puno diskriminacijskih natječaja i u nabavi automobila i u bojenju tunela, pa nije isključeno da se takvi natječaji ciljani za određenoga dobavljača raspišu i u IT-u", kaže Oreščanin. Dodaje da hrvatske tvrtke koje žive od poreza i prireza ne bi trebale preferirati strana rješenja.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ima jačih zemalja od RH koje se “furaju” na Open Source. Globalno raširen OS ERP prilagođavaju domaća IT poduzeća.

Naslov je (po običaju) pogrešan – ne izbacuju Narodne Novine samo IN2, nego sve “male”. To domoljublje postoji već dugo, našim firmama ni Fortune 100 nisu dovoljno dobri partneri,sve mora biti “brand name”, “Top5”, svjetski poznate firme sa filijalama na svim kontinentima (ne sjete se čak ni isključiti Antarktiku kad raspisuju natječaje). Istina je, međutim, jedna i jadna: pratite trag novca i otkrit ćete neke nove kufere para kako idu u lihtenštajne, djevičansko otočje, pa natrag u središnjice i stožere…

Domaće IT tvrtke se bune ali zaboravljaju da je tržište slobodno za biranje. Također zaboravljaju kako se doba dio tih natječaja dobivao.

Zato savjet za njih, lijepo neka idu na svjetsko tržište i ponude svoje usluge. Ako su dobri obogatit će se, ako nisu, ne moraju ni domaćia ‘uvaljivati’ nešto što se može dobiti bolje za istu cijenu.

Kakav proizvod in2 ima za bolnice, ne cudim se narodnim novinama…
zasto svi koji se busaju u ‘domace’ uporno nabavljaju sve strano za osobnu potrosnju. zasto na primjer ne skijaju na platku ili bjelolasici nego potegnu u ostereich?

New Report

Close