Nakon povratka Marije Šole, Delaš otišao iz Kabe

Autor: Ana Blašković , 05. kolovoz 2013. u 22:00
M. Šola: iz pritvora na posao/ Davor Višnjić/PIXSELL

Karlovačka banka ostala bez Uprave, Ivan Vrljić iz NO-a privremeni čelnik.

Dva dana nakon što se bivša čelnica Karlovačke banke Marija Šola iz pritvora vratila na posao banka je iznenada ostala bez Uprave.

S čelne pozicije u dogovoru s Nadzornim odborom otišao je Josip Delaš, čije će mjesto privremeno preuzeti Ivan Vrljić iz NO-a. Premda se u šturoj obavijesti banke ne spominje članica Uprave Amalija Ikšić, neslužbeno doznajemo da će i ona Kabu napustiti nakon isteka mandata potkraj rujna. Uz zeleno svjetlo HNB-a, Josip Delaš preuzeo je vođenje Kabe od Sandija Šole u rujnu prošle godine s mandatom od godine dana. U međuvremenu su Šola, zajedno s braćom Petrom i Tomislavom te majkom Marijom, i još neki zaposlenici završili u pritvoru u sklopu istrage o pronevjeri novca.

Banka je ipak uspješno prebrodila skandal koji je zaprijetio depozitima, a odlilo se tek tri posto štednje. Dolazak Marije Šole na savjetnički posao koji se, slučajno ili ne, poklopio s Delaševim godišnjim odmorom, nije dočekan s oduševljenjem. Dok Šola navodno smatra da nema preporeka povratku na posao jer protiv nje nije pravomoćno okončan sudski postupak, sada bivša Uprava smatrala je da takav potez predstavlja reputacijsku štetu za banku čija je percepcija u javnosti već odavno poljuljana.

Službeni komentar banke jest da ona postupa u skladu s Ustavom zajamčenom presumpcijom nevinosti štiteći interese banke i klijenata. Kabi je hitno potreban svježi kapital jer su dioničari banke, među kojima su Sandi Šola te Marijina braća Marijan i Mate Šarić, samo izglasali dokapitalizaciju, ali ne i uplatili 20 milijuna kuna. Kabi je potkraj lipnja adekvatnost pala blizu 10 posto, ugrubo joj treba 10 milijuna eura kapitala, a interes za preuzimanje potvrdio je karlovački HS Produkt.

Komentirajte prvi

New Report

Close