Najveći kupac na IT tržištu objedinjuje nabavu

Autor: Bernard Ivezić , 05. ožujak 2014. u 22:00
Darko Parić, pomoćnik ministra uprave/M. Prpić/PIXSELL

Prvi put od dolaska na vlast Vlada analizira informatičku potrošnju tešku 1 mlrd. kuna.

Vlada RH, koja je prema agenciji IDC Adriatics sa 40 posto udjela tradicionalno najveći pojedinačni kupac IT proizvoda i usluga u Hrvatskoj, prvi ovogodišnji rebalans proračuna iskoristila je za početak prve prave reforme svog IT-a.

Usvojila je zaključak prema kojem će osnovati Shared Service Centar, koji će objediniti informatiku i IT nabavu iz svih ministarstava i drugih državnih tijela. Konzervativna procjena je da država na IT troši godišnje milijardu kuna, a slobodnije procjene premašuju i dva puta veći iznos.Darko Parić, pomoćnik ministra Uprave zadužen za e-Hrvatsku, kaže da je Vlada samo potvrdila smjer u kojem provodi reformu državnog IT-a. "Osnovni smisao je da se ide prema cloudu, da se odnosi s postojećim partnerima iz privatnog sektora zadržavaju i unapređuju te da se u iduća dva-tri mjeseca razradi plan kako će se transformacija provesti", kaže Parić.

Prema posljednjoj analizi javne nabave u IT-u, za 2012. godinu, koju je napravio Briefing, tvrtke koje najviše posluju s državom su IBM, King ICT, Ericsson NT, Končar, Combis, Sedam IT, S&T Hrvatska, Croz i IN2.U Vladi neslužbeno kažu da ne kane suradnju s privatnim sektorom zamijeniti uslugama državnih tvrtki APIS IT-a i Fine. "Plan je ostvariti uštede, ali kroz konsolidaciju hardvera i zadržavanje kvalitetnih partnera", kaže naš izvor.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close