Najbolje plaćeni Hrvat zaradio 7,7 milijuna kuna!

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2015. u 17:36
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ova godina bila je posljednja u kojoj su građani u velikom broju morali podnositi porezne prijave jer će od iduće godine povrat stizati automatski.

Porezna je uprava do ovoga tjedna obradila 607 tisuća prijava poreza na dohodak, a građanima je dosad vraćeno oko 930 milijuna kuna preplaćenog poreza i prireza u 2014. godini.

Ova godina bila je posljednja u kojoj su građani u velikom broju morali podnositi porezne prijave jer će od iduće godine povrat stizati automatski. Puna primjena OIB-a i dodatni porezni obrasci o dohocima dali su državi kompletan uvid u primanja građana pa je Porezna uprava dobila obvezu da sama računa godišnju obvezu poreza na dohodak i najkasnije do 30. lipnja 2016. godine građanima dostavi privremena rješenja za prošlu godinu. Na sličan način obveznicima stižu i uplatnice poreza za cestovna motorna vozila, samo kod tog poreza ne postoji nikakvo pravo na prigovor i vlasnici ga moraju platiti u predviđenom roku, piše Večernji list.

Prema dosad objavljenim prijavama, najveći dohodak u Hrvatskoj iznosi 7,7 milijuna kuna među zaposlenima i 2,2 milijuna kuna kod ljudi koji imaju registriranu djelatnost. Po tome proizlazi da najbolje plaćeni Hrvat zarađuje 84 puta više od prosječno plaćenog radnika u zemlji. Hrvatska ulazi u red zemalja kod kojih su dohoci porezna tajna pa nije poznat identitet građana s najvećim zaradama. Pretpostavlja se da dolaze iz bankarskih i poduzetničkih krugova, gdje uz plaće stižu i značajni bonusi. Značajan izvor podataka su i JOPPD obrasci na kojima porezne vlasti prvi put raspolažu ukupnim primanjima zaposlenih, neovisno o tome jesu li oporeziva ili ne, poput dnevnica, regresa, jubilarnih nagrada i slično.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close