Na birališta će moći samo registrirani birači

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2012. u 09:35
PXL

Uz registar će i dalje postojati popis birača, no preduvjet za upis u popis je važeća osobna iskaznica.

Korak u uređenju izbornog sustava i problema koji se od izbora do izbora pojavljuju u vezi s popisom birača je uvođenje registra birača. Na sljedećoj sjednici Vlade naći će se prijedlog Zakona o registru birača iz ministarstva Arsena Bauka, piše Večernji list.

Uz registar će i dalje postojati popis birača, no preduvjet za upis u popis je važeća osobna iskaznica. Već taj preduvjet podrazumijeva da će s popisa otpasti otprilike 300.000 birača i to uglavnom onih koji autobusima dolaze u Hrvatsku na dan izbora kako bi glasali, navodi Večernji. Prema prijedlogu Ministarstva uprave, registar birača sastojao bi se od tri evidencije. Prva bi bili birači hrvatski državljani koji imaju trajno boravište u Hrvatskoj. Oni bi se upisivali prema mjestu boravišta. Druga bi bili hrvatski državljani koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj i oni se upisuju po državama u kojima imaju evidentirano boravište. Treća skupina su državljani EU koji ostvaruju biračko pravo u Hrvatskoj, a u evidencijama se vode po mjestu trajnog ili privremenog boravišta u Hrvatskoj.

Zakonom će se ispraviti i nepravda te omogućiti osobama koje su smještene u ustanovama socijalne skrbi da glasaju. Naime, oni to nisu mogli jer se glasalo samo na biračkom mjestu prema prijavljenom prebivalištu.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close