Na beogradskom turističkom sajmu svega desetak izlagača iz Hrvatske

Autor: Marija Crnjak , 16. veljača 2015. u 22:00
Zagreb koristi prednosti izravnog leta za Beograd/Borna Filić/PIXSELL

HTZ je u Beogradu navodno zakupio višestruko manji štand od Slovenije koja izlaže na 120 četvornih metara izložbenog prostora.

Iako je Međunarodni sajam turizma u Beogradu izrastao u respektabilan turistički sajam, kako brojem izlagača i posjetitelja na razmjerno velikom turističkom tržištu, tako i poslovnim partnerstvima, broj hrvatskih izlagača ove godine jedva će dosegnuti desetak.

Prema oskudnim informacijama koje smo dobili o nastupu u Beogradu iz Hrvatske turističke zajednice, daje se naslutiti da osvajanje tržišta Srbije u ovoj godini neće biti prioritet na nacionalnoj razini, za razliku od Grada Zagreba koji se u Beograd sprema s velikim ambicijama, jer su prepoznali potencijal tržišta s kojeg je tek nedavno uspostavljena redovna zračna linija. "Iskoristi trenutak" moto je 37. Međunarodnog sajma turizma koji se na Beogradskom sajmu održava od 19. do 22. veljače, uz još tri popratne manifestacije. Na sajmu koji svake godine ostvaruje značajan rast ove godine će se predstaviti više od 1100 izlagača iz 50 zemalja.

Iako nas nisu izvijestili o gabaritima izlaganja i ciljevima odlaska HTZ-a u Beograd, neslužbeno saznajemo da HTZ u Beogradu navodno ima višestruko manji štand od Slovenije koja izlaže na 120 kvadrata. Uz TZ Grada Zagreba u Beogradu će izlagati turističke organizacije Iloka, Požege, Biograda na moru, potom Muzej Grada Iloka, zagrebački Palace Hotel jedini je hrvatski hotel koji će se predstaviti, a među sudionicima je i časopis Putovanja za dvoje, inače organizator jedinog hrvatskog turističkog sajma Place2Go. Zanimljivo je da je zemlja partner ovogodišnjeg beogradskog sajma Ujedinjeni Arapski Emirati, sve traženija turistička destinacija, ali i zemlja iz koje se najavljuju investicije vrijedne stotine milijuna eura u Srbiji. Posebno velike štandove u Srbiji imaju Turska i Grčka, destinacije u koje zbog dostupnosti i niskih cijena putuje najveći dio srpskih gostiju.  

"Osim što uvođenjem izravne linije Zagreb-Beograd tržište Srbije postaje dostupnije, posebno u dijelu kongresnog turizma, nastup na sajmu poslužit će nam i kao razmjena iskustava i informacija vezanog uz Bliski istok, pojašnjava Josipa Jutt Ferlan, direktorica Hotela Palace koji se ove godine po prvi put predstavlja u Beogradu.  "Prepoznali smo potrebu da se Zagreb dodatno prezentira Beogradu i tržištu Srbije posebno nakon odličnih rezultata i pojačanog interesa s tog tržišta u prosincu i tijekom adevnta, čemu je svakako doprinijelo uvođenje izravnog leta Zagreb Beograd krajem prošle godine. Želimo dodatno pojačati promet s tog tržišta, i stoga mnogo očekujemo od nastupa na beogradskom, inače ozbiljnom i značajnom turističkom sajmu", kaže Martina Bienenfeld,  Sa četiri tisuće noćenja u prosincu, gosti iz Srbije su bili na petom mjestu po ostvarenim noćenjima, a s gotovo 45 tisuća noćenja na razini cijele 2014. zauzeli su osmo mjesto. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

putokaza nema nigdje, označava se Lipovac, kao krajnje mjesto u Hrvatskoj, e sada zašto je to tako, svi koji su imali potrebu ići u Beograd, već su tamo, a stranci će se već snaći, puno važnije pitanje u Hrvatskoj je: gdje su nestali ljudi, a sporedno gdje su nestali putokazi, navigacija je in

Za ms4

Nije mi jasno zašto to tako teško ide. Ali u najboljoj namjeri hajde da pokušamo razjasniti još nešto. Za cijelo vrijeme rata u Beogardu nije bio skinut niti jedan jedini putokaz za Zagreb. Svojevremene javne konsternacije u Beogradu “Ko to gađa Sarajevo?!?!” mogu i dan-danas izgledati neodgovorno, infantilno itd. ali im se ne može imputirati četništvo i malicioznost. Tu moramo i dodati upzorenje Ivice Dačića da u Srbiji “ima na hiljade tabli s latinicom i nitko od toga ne pravi problem”.

Žao mi je da Vam moram predložiti da vlastitom evolucijom izvedete zaključak zašto je neophodno potrebno da se putokazi za Beograd postave već u Zagrebu. Kada bi ta iluzija jonskog autoputa jednog dana postala stvarnost, putokazi za Beograd bi se se svi vratili na svoja mjesta diljem Hrvatske bez ikakvog pogovora. Nadam se da će se to pitanje ipak rješiti prije toga.

Marx@ ..mislim da pretjerujes. Zanemariv broj ljudi Srbe smatra i dalje ‘neprijateljima’. Dapače suradnja je puno bolja nego npr sa Bošnjacima s kojima se od hrvatsko-muslimanskog rata u BiH ni milimetra nije poboljšalo stanje npr u Mostaru. A to s tablama je periferna stvar…možda ih blizu Slavonskog Broda i ima pa neće već u Zagrebu pisati putokazi za BG a za Slavonski Brod ih ima to je logično

New Report

Close