Mrsić: Uštede na plaćama nisu dovoljne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 13:55
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministri hrvatske Vlade danas su po izlasku sa sjednice, a neki i prije nje, u novinarske mikrofone uglavnom izjavljivali kako se o uštedama u najavljenom rebalansu proračuna još razgovara te da će prostor za uštede morati biti pronađen, premda je malen.

Ministri hrvatske Vlade danas su po izlasku sa sjednice, a neki i prije nje, u novinarske mikrofone uglavnom izjavljivali kako se o uštedama u najavljenom rebalansu proračuna još razgovara te da će prostor za uštede morati biti pronađen, premda je malen.

Prostora za uštede uvijek ima, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i podsjeća na ranije najave da neće biti linearnog smanjenja plaća.

Prema njegovim riječima, s obzirom na centralni obračun plaća i provedbu načela jednakih plaća za jednaki rad, postoji mogućnost da se vidi za koja radna mjesta su koje plaće i da se tu naprave određene korekcije.

Kaže i da uštede na plaćama nisu dovoljne te da postoje druge proračunske stavke gdje se može uštedjeti.

Ministar zdravlja Siniša Varga kaže kako je obavljen prvi krug razgovora s Ministarstvom financija o mogućim uštedema u zdravstvu te je utvrđeno da su te uštede već postignute u rebalansu u veljači i da u rebalansu koji slijedi ne očekuje daljnje uštede.

Najavljuje provedbu masterplana zdravstva odnosno njegov izlazak iz riznice što bi do 2016. trebalo dati rezultate.

Odgovarajući na pitanje novinara mogu li liječnici očekivati pad primanja s obzirom na najavu ministra financija Borisa Lalovca da će revidirati primanja u javnom sektoru veća od deset tisuća kuna, podsjetio je kako je Lalovac rekao da se to ne odnosi na liječnike.

Ministar turizma Darko Lorencin kaže kako još nije održao sastanak s Lalovcem. Na pitanje je li se moglo uštedjeti na troškovima sustava turističkih zajednica, odgovorio je da se uredi HTZ-a financiraju iz boravišne pristojbe koja nije proračunski prihod.

Bude li rebalansa proračuna, svi ćemo se morati kretati u određenim parametrima – cijelo društvo pa tako i državna uprava, kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Vidjet ćemo što i koliko možemo i to ne samo pravosuđe nego svi zajedno, jer ako nemate, morate negdje uštedjeti", kaže Miljenić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar tvrdi da je u njegovu resoru jako teško naći prostor za uštede. "Manje-više, sve što se moglo rezati već je odrezano, a nama sad predstoje vjerojatno vrlo nepopulrane mjere", rekao je Mornar, spominjući kao jednu od mogućnosti uštede na subvencijama za prijevoz učenika. "Prijevoz učenika je 300 milijuna kuna i 75 posto se subvencionira, možda ćemo tamo moći uštedjeti, mreža škola 30-ak milijuna kuna, no nažalost sve je to kap u moru“, izjavio je Mornar. Pojasnio je da ne kaže da će se te stavke rezati, nego tu vidi mogućnosti za uštede, dok ih nigdje drugdje ne vidi.

Osamdeset posto rashoda Ministarstva uprave čine plaće pa prema tome, kako svima, tako i nama, kaže ministar uprave Arsen Bauk. Pojašnjava da će sve što se učini u drugim ministarstvima, a tiče se plaća, vrijediti i za Ministarstvo uprave.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je, pak, da ne postoji prostora za rezanje u proračunu ministarstva, budući da su sva dogovorena sredstva investicijski vezana programom.

"Jedino je moguće da neke investicije ne budu realizirane, a to ćemo znati u prvom mjesecu pa da se njihova realizacija zbog objektivnih razloga odgodi za 2015. No, tu može biti riječi o maksimalno dva-tri milijuna kuna", odgovorila je Zlatar Violić na upit novinara.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš također napominje da je proračun njezina ministarstva već dosta rezan.

"Već zadnji put bili smo dosta restriktivni i rezali smo. Rebalans proračuna treba i zbog nekih drugih stvari. Trebamo sjesti i vidjeti", izjavila je ministrica Mrak-Taritaš.

Komentirajte prvi

New Report

Close