Mrsić: Treba još vremena da novi ZOR zaživi, no pomaci se već vide

Autor: Agencija VLM , 19. rujan 2014. u 14:28
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u petak je u Varaždinu sudjelovao na savjetovanju o novom Zakonu o radu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u petak je u Varaždinu sudjelovao na savjetovanju o novom Zakonu o radu.

– Još uvijek je rano za zaključke, Zakon treba biti u primjeni puno duže da bi imali pravi uvid u ono što će polučiti. No, sasvim je sigurno da će unaprijediti radne odnose. S druge strane on ima ulogu da čuva radnike. Što se tiče otpremnina i otkaznih rokova stvari su ostale iste, no omogućili smo da poslodavci posluju jednostavnije i mogu radno vrijeme organizirati na drugačiji način. Uveli smo dva nova instituta i već vidimo pomake. Riječ je o radu kod dva poslodavca, da je moguće raditi u punom radnom vremenu kod jednog, a potom do 8 sati tjedno i kod drugog. I drugo, ako tvrtka nema posla radnici mogu raditi u drugoj, ukoliko su one povezane. Imamo podatke da je to zaživjelo. Od Zakona očekujemo lakše poslovanje i restrukturiranje poduzeća i očuvanje radnih mjesta i za to treba duži period – izjavio je Mrsić.

Nakon savjetovanja na Fakultetu organizacije i informatike produžio je u Županijsku palaču, gdje je prisustvovao sastanku predstavnika gospodarsko-socijalnih vijeća četiri sjeverozapadne županije. – Gospodarsko-socijalna vijeća na razini županija bitan su dio socijalnog dijaloga. Cilj nam je da taj dijalog unaprijedimo. Imamo raznih primjera, od vrlo dobrog rada do onih s kojima nismo zadovoljni – kazao je. No suočen s općenitom problematikom neefikasnosti GSV-a dodao je kako treba uspostaviti bolju vezu županijskih GSV-a s državnim.

– Zaključci koji dolaze od županijskih GSV-a trebaju se provesti ili da na njih makar stigne odgovor, pa makar i negativan, a ne, kao što se događalo, da nema nikakvog odgovora – kazao je te se složio da bi valjalo vidjeti može li GSV biti išta više od pukog savjetodavnog tijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close