Mršić: Glasine o prodaji ne utječu na poslovanje Podravke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2016. u 10:50
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Istaknuo je i da Uprava treba kompaniju činiti dovoljno atraktivnom za sadašnje i buduće investitore.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić izjavio je u srijedu da glasine o prodaji državnog udjela u koprivničkom koncernu "ni na koji način ne utječu na poslovanje" te istaknuo da je primarni cilj Uprave ostvariti dugoročno održivi rast i profitabilnost

'Uprava o prodaji ne raspravlja, niti može utjecati na to da li će neki dioničar zadržati ili prodati svoje dionice. Oni samostalno raspolažu sa time, a na Upravi je da vodi poduzeće u interesu kompanije i da na što je moguće transparentniji način predstavi rezultate poslovanja kako bi pomogla dioničarima da donesu odluku – zadržati, kupiti ili prodati dionice', izjavio je Mršić novinarima na marginama Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Istaknuo je i da Uprava treba kompaniju činiti dovoljno atraktivnom za sadašnje i buduće investitore. Ustvrdio je da glasine o potencijalnoj prodaji državnog udjela u Podravci 'ni na koji način ne utječu na poslovanje kompanije, niti bi trebale'.

Podsjetio je da je Podravka lani poslovala s najboljim rezultatom u posljednjih 25 godina te da će za nekoliko dana biti objavljeni i poslovni rezultati za prvo ovogodišnje tromjesečje.

'Primarni cilj Uprave je da radi u interesu kompanije, da imamo dugoročno održivi rast, da smo profitabilni, da možemo konkurirati na tržištu, da vidimo kako ćemo povećati svoj položaj u Turskoj i nekim drugim zemljama', kazao je Mršić, odgovarajući na upite novinara.

Podravka je u utorak izvijestila da zbog najava o mogućoj prodaji državnog udjela Uprava i Nadzorni odbor te koprivničke prehrambene industrije još nisu donijeli odluku o sazivu glavne skupštine dioničara društva, na kojoj bi, među ostalim, trebalo biti donesena odluka o isplati dividende po prvi put unazad deset godina.

U najavi sjednica Uprave i NO-a, zakazanih za petak, iz Podravke podsjećaju da su ta dva upravna tijela tvrtke 22. ožujka prihvatila prijedlog odluke o upotrebi dobiti koju je Podravka ostvarila 2015. godine, koji je trebao biti na dnevnom redu glavne skupštine, planirane za svibanj ove godine. Tada je i objavljena izjava predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mrsića kako je ta tvrtka 'trenutno u situaciji da nakon dugih deset godina donese prijedlog o isplati dividende'.

Prošlu je godinu Podravka završila s gotovo 157 milijuna kuna neto dobiti, a glavnoj bi skupštini trebalo biti predloženo da se od tog iznosa gotovo 57 milijuna kuna rasporedi za pokriće prenesenog gubitka, a 5 milijuna kuna u zakonske rezerve. 

Dioničarima bi se, pak, kroz dividendu isplatio dio neraspoređene dobiti ostvarene u prošloj godini. Nakon što se iz neraspoređene dobiti, koja iznosi gotovo 62 milijuna kuna isplati dividenda, preostali će dio neto dobiti iz 2015. biti raspoređen u ostale rezerve.

U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel imaju mirovinski fondovi, 42 posto, a nakon toga država, 25,4 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma Mrsica bi nadzorni odbor trebao opozvati pod hitno! Covjek je instrumentalizirao Podravku do te mjere da je zabrijao da je uspjesan menadzer. Ogolite i rasclanite proslogodisnja izvjesca i vidjet cete da je operativno gledano kompanija ostala na istome mjestu gdje je bila 2014. I to unatoc sto je preplatila i nepotrebno kupila Zito. Promasaj do promasaja. I jos na sve to dijeljenje kapitala odnosno dividende dionicarima umjesto da se isti (kapital) sacuva za smanjenje kamatnog tereta koji Podravka placa bankama. Ta tko je normalan maltene u istoj godini dokapitalizirao firmu, a onda dijelio dividendu?! To je van svake pameti i primjer notornog populizma.

New Report

Close