‘Možda sam jedini premijer koji je bio i investitor’

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 22. veljača 2016. u 22:00
Tihomir Orešković na konferenciji EBRD-a/ Tomislav Krasnec/PIXSELL

Došao sam iz biznisa, govorim njihovim jezikom i nadam se da će kroz taj detalj investitori drukčije gledati na mogućnosti u regiji, istaknuo je premijer Orešković na konferenciji EBRD-a u Londonu.

Ja sam možda jedini premijer koji je bio i investitor. Bio sam s druge strane stola, rekao je premijer Tihomir Orešković investitorima na konferenciji koju je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizirala u Londonu o ulaganjima u Hrvatsku i zapadni Balkan.

"Došao sam iz biznisa, tako da kad govorim, govorim njihovim jezikom. Nadam se da se i danas ovdje to prepoznaje i da će kroz taj detalj investitori drukčije gledati na mogućnosti u regiji", objasnio nam je Orešković kad smo s njim razgovarali izvan dvorane u kojoj su, zajedno s njim, na pozornici bili premijeri Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova i Albanije. Svi su se oni borili za investicije, no kad je došao red na pitanja i odgovore, vidjelo se da ondje gdje drugi odgovaraju političkim frazama hrvatski premijer odgovara konkretnim poslovnim odgovorima.

Ipak, u kuloarima smo od jednog visokog dužnosnika čuli i znakovito pitanje: "Hoće li njegova Vlada potrajati"? Taj sudionik konferencije ima dojam da premijer Orešković može uspjeti u privlačenju investicija samo ako se njegova Vlada ne troši u nestabilnosti, distrakcijama i svađama o nepotrebnim pitanjima. Politička stabilnost i predvidljivost je ono što je investitorima važno kad odabiru zemlju za ulaganje. Toga je svjestan i Orešković. "Prvo treba pokazati da smo stabilni u pogledu porezne politike.

Kao bivši investitor mogu reći da mi je to bio najveći problem, jer tko će investirati ako se porezna politika mijenja svakih šest mjeseci? Stabilne poruke su investitorima bitne, tako da poreznu politiku nećemo mijenjati, moramo imati takve zakone i pravosuđe da imaju povjerenje u naš sustav", rekao je novinarima premijer Orešković. Gradnju LNG terminala na Krku spomenuo je kao jedan od strateških projekata EU, u koje je ubrojio i jadransko-jonski plinovod. 

Komentirajte prvi

New Report

Close