Mostova podrška novom Glavnom ravnatelju HRT-a košta oko 216 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2017. u 13:08
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Toliko je koštao izbor, spašavanje koalicijskog obraza zbog čega će veliku štetu imati ne samo HRT već kompletna audiovizualna industrija.

Toliko će HRT gubiti godišnje kada pristojba padne na 65 kuna. Nakon što je izbor Kazimira Bačića uvjetovan smanjenjem pristojbe, očito je da su odluke o HRT-u isključivo u nadležnosti dviju stranaka

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović okarakterizirao je neozbiljnim izbor za novog Glavnog ravnatelja HRT-a. Ovaj put se nije teško s njim složiti, uistinu je neozbiljna činjenica da javnost nikada neće doznati niti zbog čega je HDZ u pola izbora okrenuo leđa Blagi Markoti, niti zbog čega su u pet do podne idealnog ravnatelja prepoznali u Kazimiru Bačiću, piše Novi list.

Doduše, Bačića se na početku izbora spominjalo kao moguć HDZ-ov izbor, zatim je posve potonuo dok je HDZ forsirao Antu Sarjanovića, da bi na koncu presudilo – nešto!?

 

Novi ravnatelj već danas rješava prve probleme

Put Kazimira Bačića, koji na funkciju sjeda danas, otišlo je i pismo Ogranka HND-a na HRT-u te Podružnice Sindikata novinara i medijskih radnika HRT-a u kojem se zahtjeva da povuče odluku svog prethodnika Blage Markote da nekolicini bivših rukovoditelja da koficijent plaće 16, onaj najveći. Potpisnici smatraju da je odluka donesena bez kriterija, na štetu ostalih zaposlenika i to u trenutku dok je trajao izbor za novog ravnatelja HRT-a. Upozorava se na, kako piše, neprihvatljivu tradiciju na HRT-u kojom se zbrinjavaju tzv. zaslužni rukovoditelji, kojima se i nakon prestanka obnašanja visokih dužnosti osiguravaju povlaštene pozicije i visoke plaće, koje nisu potkrijepljene analizom njihova rada i jasno definiranim opisom poslova.

'Vodstvo HRT-a pozivamo da povuče spornu odluku koja narušava ugled HRT-a i još više produbljuje jaz između plaća velike većine vrijednih zaposlenika i povlaštene manjine. Tražimo hitno donošenje nove sistematizacije HRT-a koja treba riješiti nagomilane probleme, a sramotnu i diskriminirajuću odluku nastojat ćemo osporiti svim dopuštenim zakonskim sredstvima. Poslovnu politiku novog ravnatelja ocjenjivat ćemo s obzirom na to kako će se odnositi prema ovom zahtjevu', poručuje se u pismu.

Samo šteta

Ali, ako se i ne zna zašto, zna se koliko je koštalo – nekih 216 milijuna kuna! Toliko će HRT izgubiti na godišnjoj razini kada pristojba padne s 80 na 65 kuna, kada HDZ oživotvori jamstvo što ga je dala koalicijskom Mostu kako bi za zauzvrat dobila Mostovu podršku Bačiću. Toliko je koštao izbor, spašavanje koalicijskog obraza zbog čega će veliku štetu imati ne samo HRT već kompletna audiovizualna industrija, piše Novi list.

Sukladno Zakonu o HRT-u iznos pristojbe raspoređuje se tako da se 55 kn izdvaja za troškove proizvodnje programa. Devet kuna ide za emitiranje uključujući i izdvajanja za Odašiljače i veze (OiV), Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Udrugu za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava ZAPRAF. Četri kune izdvaja se za zakonska davanja; Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, Vijeće za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar. Četiri kune za troškove aktivnosti organizacijskih jedinica HRT-a koje su povezane s obavljanjem javne djelatnosti. Devet kuna za troškove poslovanja. Približno 30 posto ukupnih rashoda HRT-a izdvaja se za kreativnu i kulturnu industriju, a među njima su naknade za autorska i izvođačka prava, troškovi nabave programskih sadržaja od neovisnih producenata, naknade za rad vanjskih suradnika angažiranih u proizvodnji programa i sl. »HRT godišnje kreativnoj i kulturnoj industriji usmjerava približno 320 milijuna kuna, pa je jasno da je mjesečna pristojba značajan izvor njezina financiranja i jedan od važnih generatora njezina razvoja.«, stoji na stranicama HRT-a.

Komentari (8)
Pogledajte sve

hebate,pa koliko novca skupe ti hrt paraziti u 1 god?preko miljardu kn?

Ovaj naslov je doista divlja bezobraština, primitivizam najgore vrste, najniže što sam vidio u mnogo godina praćenja poslovnog dnevnika. Netko bi zaključio da Most sebe trpa te novce u džep, a zapravo pošteđuju se građani od hranjenja tog parazitskog ološa koji bi trebalo sav rastjerati. Pretplatu bi trebalo potpuno ukinuti, proračun da financira isključivo vijesti i obrazovni program. Za komercijalni program neka se uhvate privatnog posla, a oni koji su višak neka se uhvate lopate. Bagra!

Pa ovi sa HRT-a nisu u stanju barem jednom riječju spomenut tržište kapitala i ZSE ! Zadnji put su to napravili tamo negdje u devetom ili desetom mjesecu nakon onog ljetnog buđenja i rasta, od tada ni riječi .A u međuvremenu Crobex na 1900, pa na 2000 , pa 2100 i danas 2200, Itakvima uopće plaćat preplatu ?! Bitno da je njima g. Trump svaku večer na repertoaru , normalno u negativnom kontekstu , samo što nisu spomenuli kako burzama on savršeno odgovara , koje i jesu mjerilo popularnosti . A šta očekivat od ljevičara i neomarxista!

Propagandni napad protiv Mosta se nastavlja, što neće ovi propagandisti sve napisati u obrani legla govana na HTVu, fuj smradovi lešinarski.

New Report

Close