Moraju li na darovane mandarine platiti PDV, pitaju voćari, a Porezna uprava šuti

Autor: Božica Babić , 22. listopad 2014. u 10:20
EU i znak donacije mora biti na svakom pakiranju mandarina/Ivo Čagalj/PIXSELL

Topla klima ubrzala je zrenje, za berbu je spremno oko 50 tisuća tona mandarina.

Četiri milijuna eura potpore Europske komisije hrvatskim proizvođačima mandarina zbog ruskog embarga moglo bi biti vraćeno u Bruxelles, na tu opciju upozoravaju voćari iz doline Neretve.

Spremni su i na prosvjed jer, tvrde, "pravilnik za povući odštetu neprovediv je, ne mogu dobiti konkretan naputak za provedbu donacija, a da bi otpremili dobivenu kvotu mandarina treba im 450 tegljača." Uz golemi urod i dramatično urušavanje otkupne cijene dodatno ih muči moraju li na 7900 tona, količinu za koju je EK dala potporu, platiti PDV iako ih daruju u dobrotvorne svrhe ili samo za uslugu sortiranja, pakiranja i transporta. U Ministarstvu poljoprivrede uzvraćaju kako nema mjesta dvojbama jer, na internetskoj stranici su detaljne upute.

Tečaj eura
Za 100 kilograma darovanih mandarina, obrazlažu, proizvođač će dobiti 19,5 eura. Naknada za trošak transporta do 25 kilometara po toni iznosi 18,2 eura, dok tzv. hlađeni prijevoz donosi još 8,5 eura, a troškovi sortiranja i pakiranja za svaku tonu mandarina 201,1 euro. Ukoliko netko iz Dubrovnika daruje mandarine u Osijek (11. listopada) za svaki kilogram ukupna potpora je 3,97 kuna, iznose u ministarstvu i podsjećaju da naknadu određuje tečaj eura. Troškovi sortiranja i pakiranja, navode, isplaćuju se samo za pakiranja manja od 25 kg, a kilometražu određuje planer HAK-a. Pravo na odštetu, ističu, imaju isključivo voćari uz uvjet da su upisani u ARKOD. Isplaćuje im se ukupan iznos, a ukoliko sortiranje, pakiranje i transport darovanih mandarina zakupe kao uslugu tvrtkama koje su to obavile sami plaćaju trošak iz dobivene potpore. Za sada je podneseno 35 zahtjeva za odštetu, 26 za mandarine, ostalo za jabuke. 

Spremna berba
Obveza plaćanja PDV-a ostaje nepoznanica, unatoč izravnom upitu iz Porezne uprave nije stiglo pojašnjenje već poruka neka ubuduće upit pošaljemo "najmanje 48 sati prije roka za objavu." Topla klima ubrzala je zrenje, za berbu je spremno oko 50 tisuća tona mandarina. Izvoza u Rusiju nema, otkupna cijena manja je od kune pa u dolini Neretve vrije nervoza. Moguće je, kažu, ostavit će mandarine neka trunu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

porezna će se oglasiti nakon podjele

Dopeljajte u Zagreb po 3 kn/kg i u par minuta prodate kamion mandarina .
Vi dobijete kunu, a mi plaćamo 5-8kn/kg treće kalse, Tko je tu lud!

da.trebate platiti porez.takav je zakon. nije vam ovo jugoslavija kada ste za 1 kg mandarina dobivali 2 marke i niste plaćali porez.

New Report

Close