Moody’s: Slabi rast i javne financije i dalje utezi za kreditni profil Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2014. u 13:19
Thinkstock

Utjecaj dugotrajne recesije na javne financije i dalje predstavlja uteg za kreditni rejting Hrvatske ‘Ba1’.

Utjecaj dugotrajne recesije na javne financije i dalje predstavlja uteg za kreditni rejting Hrvatske 'Ba1' ali bi njezin ulazak u Europsku uniju mogao oživjeti izvoz i ulaganja, konstatirala je danas agencija Moody's.

Današnje izvješće predstavlja dopunu kreditnog profila RH i namijenjeno je tržištima, navodi se u priopćenju.

Agencija ocjenjuje kreditnu sposobnost Hrvatske ocjenom Ba1. U ožujku su izmijenili izglede za taj rejting iz 'stabilnih' u 'negativne' zbog nastavljenog sporog oporavka od višegodišnje recesije na koji se nadovezuju problemi s konkurentnošću i razduživanje, podsjeća se u izvješću.

U agenciji očekuju da će spori gospodarski oporavak omesti fiskalnu konsolidaciju pa će dužnička metrika RH u razdoblju obuhvaćenom prognozom biti slabija nego u ostalim zemljama s rejtingom Ba.

Posebno izdvajaju visoki vanjski dug koji pojačava ranjivost RH na eventualne nepovoljne događaje. Po njihovoj se procjeni vrijednost javnog duga izjednačila s onom hrvatskog BDP-a.

Taj rizik donekle ublažava poboljšana bilanca na tekućem računu plaćanja RH koja za 2013. iskazuje višak u protuvrijednosti 1,2 posto BDP-a. Pozitivno ocjenjuju i devizne rezerve u iznosu oko 17 milijardi dolara, koje predstavljaju zaštitu od oscilacija na svjetskim financijskim tržištima.

Važeći kreditni rejting Ba1 podupiru jake institucije, sukladno odgovarajućim indikatorima Svjetske banke, navodi se u izvješću.

Dodatnu potporu pruža i visok dohodak po stanovniku u usporedbi s ostalim zemljama s istim kreditnim rejtingom, koji se očituje u visokoj stopi štednje, također iznad prosjeka u skupini. Visoka razina štednje podupire kreditni profil RH jer osigurava domaće tržište za državne obveznice, napominju u Moody'su.

Hrvatski izvoz i gospodarski rast pritišće gubitak tržišta u zemljama članicama CEFTA-e nakon ulaska u EU 1. srpnja prošle godine. Temeljem iskustva s ostalim zemljama, u Moody'su ipak očekuju povećanje udjela RH u tržištu EU-a u budućnosti.

Gospodarski rast dodatno bi u iduće dvije do tri godine mogla potaknuti pojačana ulaganja javnog i privatnog sektora, povezana s pristupom strukturnim fondovima EU-a.

I razina javnog duga mogla bi se poboljšati u idućih tri do pet godina u odnosu na sadašnje razine ako institucionalni mehanizmi u sklopu europske procedure za zemlje s prekomjernim proračunskim deficitom rezultiraju fiskalnom konsolidacijom, napominju u Moody'su.

Dodaju i da bi mogli vratiti stabilne izglede za kreditni rejting ako uoče znakove gospodarskog oporavka, popraćene značajno smanjenim fiksalnim deficitom i nižom razinom duga.

Nižu pak ocjenu signaliziraju u slučaju da se pogorša fiskalna, te metrika rasta odnosno vanjske ranjivosti i ostane znatno slabija od onih ostalih zemalja s rejtingom Ba1.

Komentirajte prvi

New Report

Close