Moody’s: Hrvatska neće ostvariti benefite od ulaska u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2013. u 22:00
Indikator hrvatske vanjske ranjivost je visokih 196 posto/FOTOLIA

Unatoč nedavnoj zamjetnoj promjeni politike, napori vlasti u implementaciji reformi još nisu podržali internu devalvaciju niti su oslobodili potencijal za rast gospodarstva, Vladin djelokrug poteza je ograničen.

S obzirom na slabost inozemne potražnje i poteškoće pri okretanju gospodarstva izvozu, koristi koje obično prate ulazak u Europsku uniju možda u Hrvatskoj neće biti u potpunosti ostvarene, pa povratak umjerenim i zdravim stopama rasta u srednjem roku nije vjerojatan, smatra rejting agencija Moody's.

Kreditna snaga Hrvatske leži u tome što se po dohotku njezino gospodarstvo ubraja u ono gornje-srednje klase, te u srednjoročnim i dugoročnim izgledima vezanim uz članstvo u EU, navodi Moody's u izvješću "Credit Opinion", objavljenom u utorak. Kao kreditne izazove, pak, u agenciji navode relativno nekonkurentno gospodarstvo, koje bilježi slab rast i uvelike se oslanja na domaću potražnju, zatim rastuću razinu zaduženosti i deficita te značajnu ranjivost na vanjske rizike.Hrvatska je prilično bogata u usporedbi s ostalim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi koje su se priključile EU 2004. godine. Međutim, globalna financijska kriza iznijela je na vidjelo slabost njezina gospodarskog modela, koji se oslanja na osobnu potrošnju i građevinarstvo na temelju vanjskog zaduživanja. Nakon razdoblja rasta od 2001. do 2007. godine, hrvatsko gospodarstvo bilježi recesiju. U 2012. realno je palo za 2 posto, a u ovoj godini Moody's očekuje daljnji pad za 1,2 posto.

Rast gospodarstva, za 0,3 posto, agencija predviđa u idućoj godini.Unatoč nedavnoj zamjetnoj promjeni politike, napori vlasti u implementaciji reformi još nisu podržali internu devalvaciju niti su oslobodili potencijal za rast gospodarstva.Vladin djelokrug poteza ograničen je jer su su njezin prostor za financijske manevre i kapacitet da potakne gospodarstvo suzbijeni relativno visokim udjelom zaduženosti i kratkoročnim financijskim troškom povezanim uz članstvo u EU, navodi Moody's. Hrvatska je također suočena s velikim vanjskim ranjivostima, što je posljedica znatnog oslanjanja na inozemne kredite prije globalne financijske krize. Iako se privatni sektor razdužuje, vanjski dug na visokih je 105 posto BDP-a. Indikator hrvatske vanjske ranjivost približno je 196 posto, što je vrlo visoko po svim standardima, napominju u Moody'su.  

Komentirajte prvi

New Report

Close