Monetizacija autocesta već stoji 7,8 mil. kuna

Autor: Josip Bohutinski/VL, Lidija Kiseljak/VL , 12. travanj 2015. u 10:04
Koncesije koje već skupo plaćamo/Ivo Čagalj/PIXSELL

Savjetnici će tako dobiti milijunske iznose iz državnog proračuna iako ni sam ministar Hajdaš Dončić nije bio zadovoljan njihovim radom

Hrvatska je Vlada na propali plan davanja autocesta u koncesiju dosad na savjetnike i odvjetnike potrošila 7,8 milijuna kuna.

Prema podacima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, savjetnicima za monetizaciju dosad je plaćeno 5,89 mil. kn, dok je na odvjetnike koji su pripremali koncesijski ugovor potrošeno 1,95 milijuna kuna. Savjetnike za monetizaciju – konzorcij Erste grupe, Deloitte savjetodavnih usluga i odvjetničke kuće Wolf Thiess – resorno je ministarstvo odabralo na javnom natječaju, i to na osnovi najniže ponude od 50,8 milijuna kuna, koliko bi dobili u slučaju uspješno provedene monetizacije. S obzirom na to da je Vlada odustala od davanja autocesta u koncesiju, savjetnici koji su predložili koncesiju kao najbolji način monetizacije imaju sad pravo samo na pokriće troškova.

U Ministarstvu navode da su savjetnicima plaćali po osnovama stvarnih nastalih troškova za postupke financijskog, tehničkog i pravnog savjetovanja. Savjetnici će tako dobiti milijunske iznose iz državnog proračuna iako ni sam ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nije bio zadovoljan njihovim radom. Tako im je krajem 2013. godine uputio oštro pismo, koje je procurilo u medije, u kojem prijeti raskidom ugovora jer je nezadovoljan kvalitetom rada savjetnika. Prigovorio im je, među ostalim, da nisu adekvatno obradili alternative davanju autocesta u koncesiju. Naime, savjetnici su samo površno obradili mogućnost izdavanja obveznica i privatizacije HAC-ONC-a, a uopće nije analizirana mogućnost refinanciranja kredita Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.

Usto, i brojni su stručnjaci imali prigovore na uradak savjetnika o monetizaciji autocesta, od toga da nisu uopće obrađeni rizici koncesije do toga da su pogrešno izračunali mogući prihod od koncesije. Ministar Hajdaš Dončić nije bio zadovovljan ni time kako su savjetnici pripremili nacrt koncesijskog ugovora pa je s njima raskinut ugovor koji se odnosi na taj dio. Za pripremu tog ugovora, za koji se u međuvremenu ispostavilo da nikad neće biti potpisan, angažirana je londonska odvjetnička kuća Sherman i Sterling, kojoj je lani plaćeno 977.776 kuna, ove godine 981.640 kuna.

Komentari (5)
Pogledajte sve

‘Društvo koje se odlučilo ići u monetizaciju nema stručnog niti menadžerskog znanja niti iskustva za provedbu projekta i/ili političkih odluka’

Tocno.

‘kako takvi nesposobnjakovići, koji već 3,5 godine sustavno uništavaju državu, odabiru najbolje konzultante?’

I corava kokos ponekad nadje zrno. U proslom posto sam naveo par primjera loseg odabira savjetnika. Dakle, ne odabiru najbolje savjetnike. Shearman & Sterling je iznimka.

‘Mogli su npr. odabrat neku domaću savjetničku kuću koja bi poštetno restrukturirala gnijezdo uhljeba’

Nece svoj na svoga.

Opcenito, ne morate brinuti kada su strani savjetnici u pitanju. Osim sto su kvalitetniji i iskusniji, nisu skloni balkanskim egzibicijama.

@super-super si ovo pojasnio ali nisi uzeo ključni parametar u branjenju odabira savjetnika! Društvo koje se odlučilo ići u monetizaciju nema stručnog niti menadžerskog znanja niti iskustva za provedbu projekta i/ili političkih odluka. I onda mi molim Te pojasni kako takvi nesposobnjakovići, koji već 3,5 godine sustavno uništavaju državu, odabiru najbolje konzultante? Poznato je da samo prvi biraju prve, a kod nas se radi o trećem redu političkih štetočina koji su odabrali jedne od najboljih! Mogli su npr. odabrat neku domaću savjetničku kuću koja bi poštetno restrukturirala gnijezdo uhljeba!
Jesi na zadatku?

Nije mi jasno zašto baš u London gdje je najskuplje.’

Zbog istog razloga zbog kojeg je Chelsea angazirao Jose Mourinha, a ne Stanka Poklepovica.

‘Jeli pranje love ili doma nema pametnih?’

Ovo drugo. Ima i ovog prvog, ali to se radi s domacima, kojima je takav balkanski nacin poslovanja prihvatljiv. Pogledajte ranking pravnih savjetnika u transakcijama globalnih spajanja i preuzimanja. Shearman & Sterling se nalazi na 17 mjestu, s globalnim trzisnim udjelom od 6% i odradjenih 145 transakcija ukupne vrijednosti od 193 miljarde dolara u 2014.

Pogledajte rang listu pravnih savjetnika (stranica 9) i probajte naci domacu pamet…
http://www.bloomberg.com/professional/content/uploads/sites/2/2015/01/Bloomberg-2014-MA-Legal-League-Rankings.pdf

Puno bolje pitanje je kako su domaci financijski savjetnici (Deloitte & Erste Bank iz Zagreba) pobijedili na natjecaju, i to u konkurenciji globalnih investicijskih banaka poput Goldman Sachsa i Lazarda iz Londona?

Pogledajte ranking financijskih savjetnika u transakcijama globalnih spajanja i preuzimanja. Goldman Sachs se nalazi na 1 mjestu, s globalnim trzisnim udjelom od 28% i odradjenih 405 transakcija ukupne vrijednosti od 924 miljarde dolara u 2014. Lazard se nalazi na 7 mjestu, s globalnim trzisnim udjelom od 14% i odradjenih 225 transakcija ukupne vrijednosti od 463 miljarde dolara u 2014.

Pogledajte rang listu financijskih savjetnika (stranica 9) i probajte naci domacu pamet… http://www.bloomberg.com/professional/content/uploads/sites/2/2015/01/Bloomberg-2014-MA-Financial-Rankings.pdf

Nakon bezuspjesne potrage za domacom pameti, zapitajte se
1.Zbog cega je Warren Buffet angazirao Lazard kao financijskog savjetnika kod preuzimanja Kraft Foods-a, u transakciji vrijednoj 50 milijardi eura?
2. Zbog cega Shell, Novartis, L’Oreal, Vodafone, Telefonica, Aviva, GSK i druge najvece europske kompanije kao financijske savjetike uzimaju Goldman Sachs, Lazard, Morgan Stanley, JP Morgan, Barclays….? Zbog cega za pravne savjetnike uzimaju Skadden Arps Slate Meagher, Shearman & Sterling, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton…?

Sto mislite, zasto nitko od njih ne skokne do Zagreba i potrazi savjet od domace pameti??

Jeli pranje love ili doma nema pametnih? Prosudite sami…. [emo_mrgud]

New Report

Close