Mobilni operateri izvoznicima dižu cijene poziva za 10 posto

Autor: Bernard Ivezić , 03. srpanj 2014. u 22:00
Operateri navode da izvoznicima nude dodatne usluge koje im mogu sniziti trošak/FOTOLIA

Iako svi ističu da je izvoz ključan za oporavak gospodarstva, u HAKOM-u kažu da u ovom slučaju nisu mogli intervenirati.

Dok se javnost zabavljala padom cijena roaminga zbog pritiska EU regulative i poskupljenjem mobilnih bonova i pretplata zbog Vladina novog harača, HT, Vipnet i Tele2 bez pompe su krenuli u još jednu promjenu cijena koju će osjetiti izvoznici i oni koji u inozemstvo zovu rodbinu i prijatelje.

Sva tri vodeća mobilna operatera do kraja mjeseca poskupit će za najmanje deset posto pozive prema inozemstvu.Tako će cijena poziva iz Hrvatske u BiH, ovisno o operateru i tarifi, porasti na tri do pet kuna po minuti, prema većini članica EU na 4,5 do 5,5 kuna po minuti, a prema SAD-u i Velikoj Britaniji na 6,9 do 11 kuna po minuti. Cijene variraju ovisno o tarifnim modelima i opcijama koje operateri nude, ali se očekuje da će vrijediti za većinu mobilnih korisnika.U HT-u kažu da je točno da će neke cijene biti uvećane, ali i da će mnoge biti umanjene. Kažu da će od 1. kolovoza, kad na snagu stupaju nove cijene poziva prema inozemstvu, zbog novih zona pozivi prema većini zemalja EU kod njih biti povoljniji nego prije.

"Broj zona se smanjuje zbog pojednostavljenja ponude dosadašnjih internacionalnih zona te su obavljene korekcije cijena, ovisno o zoni koju korisnik poziva u inozemstvu ili prema kojoj šalje SMS iz Hrvatske", kažu u HT-u.U Vipnetu objašnjavaju da je povećanje cijena poziva prema međunarodnim destinacijama sastavni dio općenita povećanja dijela cijena na koje ih je, ističu, prislio novi Vladin namet. Isto poručuju i iz Tele2: "Tele2 je povisio cijene svojih usluga isključivo zbog novih Vladinih nameta za korištenje radijskih frekvencija".Iako svi, od Europske komisije, preko Vlade do gospodarstvenika, ističu da je izvoz ključan za oporavak gospodarstva, u regulatoru telekom tržišta HAKOM-u odgovaraju da u ovom slučaju nisu mogli intervenirati.

"Postupanje je to koje bi bilo suprotno Zakonu i pravnoj stečevini EU, stoga nije opcija", kažu u HAKOM-u.Dodaju ipak da su uvjereni da će operatori pokušati privući što više izvoznika u svoje mreže novim opcijama i tarifnim modelima. Djelom to potvrđuju operateri, koji navode da izvoznicima nude dodatne usluge koje im mogu sniziti trošak. HT navodi da je potkraj prošle godine upravo za izvoznike ponudio uslugu Međunarodni flat. Vipnet navodi da zbog toga nudi uslugu Europ minute, a Tele2  da će svojim tarifama nastaviti davati korisnicima najpovoljniju ponudu.Konkurencija u fiksnim telekomunikacijama i drugi alternativni operateri vide pak u tom poskupljenju priliku za ponudu svojih usluga.Igor Risek, direktor Nexcoma, tvrtke koja poslovanje temelji na jeftinijoj cijeni poziva prema inozemstvu, ima umjerena očekivanja. "Neki izvoznici već su naši korisnici", zaključuje Risek.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pametni ljudi koriste pametna rješenja. Ja zovem inozemstvo često i imam mjesečno nekoliko sati razgovora.Koristim VOIP usluge Aktona. Račun za pozive u inozemstvo nije mi nikad prešao 200 kuna.Tri velikana su svjesna konkurencije pa vam na “besplatne ili manje plaćene” uređaje briše DTMF ton koji je uvjet za korištenje usluge jeftinih providera. Zato uvijek kupujem slobodan uređaj a uštede na pozivima su višestruko veće od ušteda na telefonima sa povlaštenom cijenom.

Hrvati imaju averziju prema kapitalizmu je ne pozaju pravi kapitalizam. Ovo je vrlo sumljivo sto se dogadja u hrvatskoj, sve firme u oligopolima kao telefonija i benzin uvjek zajedno i u lipu podizu cjene. Takvo medjusobno dogovaranje je protuzakonito u kapitalizmu, anti trust law.

eh u današnje doba neta i VoIP-a tko zove preko mobitela i treba ga oderat kad za slicnu stvar preko voip operatera mogu visestruko manje platiti 🙂

New Report

Close