Egzodus Hrvata: Mladi bježe iz svih županija, ali u jednoj je uvjerljivo najgore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2019. u 10:26
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Jedina županija u kojoj se najmlađa dobna skupina povećala i to za četiri postoje je Grad Zagreb.

Hrvatska je od 2011. do 2017. godine izgubila četiri posto svog stanovništva, no pogledamo li demografsku situaciju po županijama, stanje djeluje još alarmantnije, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Najgore je u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je u sedam godina izgubila čak 12,2 posto svoje populacije. Slijede je Sisačko-moslavačka s minusom od skoro 12 posto, Požeško-slavonska s 11,1 posto te Brodsko-posavska koja je u navedenom razdoblju ostala bez 10,1 posto stanovništva. Jedino su Grad Zagreb i Istarska županija u skromnom plusu od 1,5 te 0,2 posto, navodi dnevnik.

Usporedba je to brojki iz. 2011. godine kada je u Hrvatskoj odrađen posljednji službeni popis stanovništva te zadnjih dostupnih podataka Državnog zavoda za statistiku o broju stanovništva po županijama na kraju 2017. godine.

Budući da se ne radi o ratnom razdoblju, činjenica da dio županija stanovništvo gubi u dvoznamenkastim postocima itekako je zabrinjavajuća, navodi dnevnik.

Pogledamo li dobnu strukturu kretanja broja stanovnika situacija je još gora. U sedam godina u Hrvatskoj se broj najmlađih, djece i mladih do 15 godina starosti, smanjio za 7,9 posto, odnosno gotovo dvostruko više nego ako gledamo cijelu populaciju.

Vukovarsko-srijeinska županija i ovdje prolazi najgore, s minusom od 20,1 posto. U najistočnijoj hrvatskoj županiji 2017. godine bilo je petinu manje najmlađih stanovnika u odnosu na 2011. godinu, piše Jutarnji list.

Skoro ništa bolje nije ni u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji gdje je zabilježen minus od 19,1 posto te u Požeško-slavonskoj s minusom od 19,4 posto.

Jedina županija u kojoj se najmlađa dobna skupina povećala i to za četiri postoje je Grad Zagreb.

Osim disbalansa između broja rođenih i umrlih, u obzir treba uzeti i iseljavanje stanovništva koje je posebno izraženo upravo u županijama koje bilježe najveći minus, komentirao je za Jutarnji list demograf Ivan Cipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

U dobnoj skupini od 15 do 30 godina manjak bilježe baš sve županije. Najviše je ljudi otišlo iz Sisačko-moslavačke županije gdje je u ovoj dobnoj skupini zabilježen minus od 17,3 posto, a loše je i u Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima je 2017. godine bilo preko 15 posto manje mladih od 15 do 30 godina.

Vrlo je slično i u kontingentu od 30 do 50 godina, radno najsposobnijem dijelu stanovništva. Na razini cijele Hrvatske njihov se broj smanjio za 6,2 posto, a minus je u svim županijama osim u Gradu Zagrebu koji je zabilježio povećanje od 4,8 posto, donosi Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

…….kad neće političari da izvrše lustraciju to očito čine mladi koji iseljavaju iz nelustrirane države

New Report

Close