Ministri ne vide puno prostora za rezanje proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 11:31
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministri u Vladi danas su istaknuli da prostora za rezanje proračuna njihovih ministarstava više gotovo i nema, što najavljuje teške pregovore s Ministarstvom financija o predstojećem rebalansu proračuna.

Ministri u Vladi danas su istaknuli da prostora za rezanje proračuna njihovih ministarstava više gotovo i nema, što najavljuje teške pregovore s Ministarstvom financija o predstojećem rebalansu proračuna.

Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je najavio rebalans proračuna za jesen, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati, a proračun treba svesti u realne okvire.

Jučer je, pak, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna. Drugi su problem nešto manji prihodi od PDV-a, kazao je, dodavši da slijede razgovori sa svim ministrima o uštedama u državnoj blagajni.

Danas je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar uoči sjednice Vlade izjavio da će biti jako teško smanjiti troškove u njegovu ministarstvu.

„Manje-više sve što se moglo rezati, već je bilo odrezano. Sada nam vjerojatno predstoje vrlo nepopularne mjere. Prijevoz učenika je 300 milijuna kuna i 75 posto se subvencionira, možda ćemo tamo moći uštedjeti, mreža škola 30-ak milijuna kuna, no nažalost sve je to kap u moru“, izjavio je Mornar. Pojasnio je da ne kaže da će se te stavke rezati, nego tu vidi mogućnosti za uštede, dok ih nigdje drugdje ne vidi.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je, pak, da ne postoji prostora za rezanje u proračunu ministarstva, budući da su sva dogovorena sredstva investicijski vezana programom.

„Jedino je moguće da neke investicije ne budu realizirane, a to ćemo znati u prvom mjesecu, pa da se njihova realizacija zbog objektivnih razloga odgodi za 2015. No, tu može biti riječi o maksimalno dva-tri milijuna kuna“, odgovorila je Zlatar Violić na upit novinara.

Ministar uprave Arsen Bauk ističe da je 80 posto proračuna njegova ministarstva vezano uz plaće.

„Svaki put ističem da 80 posto razdjela Ministarstva uprave čine plaće, pa prema tome sve što se učini po pitanju plaća u ostalim ministarstvima, vrijedit će i za ovo“, rekao je Bauk, dodavši da su ostali iznosi relativno mali, pa uštede na njima ne bi puno pridonijele rebalansu.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš također napominje da je proračun njezina ministarstva već dosta rezan.

„Već zadnji put bili smo dosta restriktivni i rezali smo. Rebalans proračuna treba i zbog nekih drugih stvari. Trebamo sjesti i vidjeti", izjavila je ministrica Mrak-Taritaš.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Navodno je SINIŠA VARGA , poludio na prijedlog smanjenja
Proračuna za zdravstvo od 1.5 milijarde kuna…
Načpustio je demonstrativno sjednicu i sve je prekinuto zbog toga..

Svaka mu čast….zdravstvo je na izdisaju…liste čekanju su
sve duže….uplate HZZO-.a dolaze krajem mjeseca i nisu za puni mjesec..

Kupujemo robe/ lijekove / za 100 kuna, plaćamo za 50,00 kuna i to tako već 25 godina !!!

Vidim dosta mjesta za rezanje ministara i Vlade

Potpuno ih razumijem, ni ja ne vidim puno prostora za plaćanje poreza…

Kako se to radi u Grčkoj

Original: “Greece cuts state bill by more than a third”; FT July 24, 2014

“Kyrakos Mitsotakis, minister of administrative reform, told the FT the country’s general government wage bill fell below 16 bn euros last year as Athens implemented measures to shrink the public sector. In 2009, the wage bill was 24 bn euros…”

“Ahens has also failed to complete its first ever census of public sector employees – a demand set by the country’s international creditors four years ago. For example, some 130 state entities cntrolled by the interior ministry, from abattoirs to tourist development companies, have failed to provide details
of staffing levels and operations….”

“The public sector has shrunk by more than 20 per cent helped by a policy of hiring only one employee for every 10 who leave…”

“Athens was also on track to dismiss 15.000 civil sevats by December – a target set last year as a way of getting across the message that public sector workers could lose their jobs…”

“Withe another 6.500 jobs still to be cut this year, his team is examining civil servants’ disciplinary records and educationl qualifications amid reports that thousands have been hired with fake diplomas…”

Možda Poslovni dnevnik dobije volju ovo prevesti kako bi naši ministri dobili ideju što se mora napraviti.

New Report

Close